CESTA KÁVY: ZO STROMU AŽ DO VAŠEJ ŠÁLKY
Káva je najčastejším životabudičom na slovenských cestách. Kým si však doprajete kofeínovú vzpruhu, precestujú kávové zrnká veľkú časť sveta.

Na svete sú tri hlavné regióny, kde rastú kávovníky. Jeden je v Strednej a Južnej Amerike, druhý v Afrike a tretí v juhovýchodnej Ázii. Všetky spája pomyselný prstenec okolo planéty, ktorý nepresahuje obratník Raka na severnej a Kozorožca na južnej pologuli. Oblasť je tiež známa ako Zelený kávový prstenec.
Kávovník sa pestuje na viac než desiatich miliónoch hektárov pôdy v nadmorských výškach od 800 do 2200 metrov nad morom. Už vyše poldruha storočia je najväčším svetovým producentom kávy Brazília, no na americkom kontinente sa káva pestuje aj v Kolumbii, Bolívii, Ekvádore, Guatemale, Nikarague, Salvádore, Hondurase a Kostarike. V Afrike sa káve darí v Keni, Tanzánii a Etiópii. V poslednej z menovaných krajín sa zrodila aj legenda o pôvode kávy, keď si pastier všimol, že jeho kozy sú po konzumácii bobúľ kávovníka omnoho čulejšie než zvyčajne. Na zoznam hlavných producentov kávy sa v Ázii pripájajú Vietnam a Indonézia.
ZÁZRAK UKRYTÝ V BOBULI
Foto: Pixabay
Na kávovníkoch dorastajú červené bobule podobné čerešniam, v ktorých sú dve semená – zrnká kávy. Kávovníkom sa označuje rastlina menom Coffea arabica (kávovník arabský) alebo Coffea canephora alias robusta (kávovník mohutný). Kým arabica dozrieva asi osem mesiacov, robuste to trvá o štvrť roka dlhšie. Robusta tiež potrebuje vyššie teploty a viac zrážok. Na rozdiel od kríkového vzrastu arabicy dosahujú jej rastliny až desaťmetrovú výšku. Na jednom strome dozrejú dva až štyri kilogramy bobúľ.
TISÍCKA AROMATICKÝCH ZLOŽIEK
Foto: Pexels
Po vytriedení nedozretých a prezretých bobúľ, listov a halúzok vo vodnom kúpeli sa plody sušia. Bobule robusty môžu byť na slnku až štyri týždne. Potom smerujú do mlynov, kde ich zbavia šupky, vytriedia a uskladnia do vriec. Zo skladov putujú do kontajnerov, aby ich lode a kamióny rozviezli do celého sveta. Prijímateľom zelených bobúľ sú pražiarne, kde sa odohráva hotová alchýmia, uvoľňujúca z kávy až tisíc známych aromatických zložiek. Špecifická chuť je daná teplotou (180 až 240 stupňov Celzia) a dĺžkou praženia (od dvoch do 20 minút). Následne sa odrody miešajú. Robusta s arabicou môžu byť v pomere 70:30 až 90:10. Aj tým sa určuje jedinečná chuť konkrétnej kávy, ktorá sa predáva v hermetických obaloch.
NAJPOPULÁRNEJŠÍ ŽIVOTABUDIČ NA CESTÁCH
Foto: Shutterstock
Väčšina ľudí, ktorá si počas dňa sadne za volant, siahne pri náznaku únavy práve po káve. Je dokázané, že káva stráca čerstvosť a chuť už 15 minút po zomletí. Aj preto sa v kaviarňach Fresh Corner na čerpacích staniciach Slovnaft ozve zvuk čerstvého mletia zakaždým, než sa vám do šálky začne liať obľúbené tekuté povzbudenie. Najpopulárnejšou kávou je long coffee s mliekom, v tesnom závese nasleduje klasické talianske espreso.
Celkovo sa na žlto-čiernych čerpačkách vypije deväť miliónov káv ročne. V zákazníckom prieskume bola káva Fresh Corner hodnotená veľmi pozitívne a vyslúžila si prívlastok „lahodná“.