Vidličky, lyžičky a tie správne nože
Spomínate si, koľkokrát vám rodičia zakazovali hrať sa s nožmi, keď ste boli malí? Jediná dovolená hra bola „vidličky, lyžičky, nože“. Ako dospelí sa dnes už nožov nemusíte báť. No máte v kuchyni tie správne?

Existuje veľa kuchynských nožov a ešte viac veľkostí, preto sa nemožno čudovať, že ľudia si majú problém vybrať. Predovšetkým treba mať na pamäti, že nože treba udržiavať ostré. Väčšina úloh v kuchyni sa dá dosiahnuť s dobrým kuchárskym nožom. To znamená, že čepeľ, ktorá je navrhnutá špeciálne na určitý účel, môže priniesť väčšiu jednoduchosť a presnosť rezu. Správne nože vás povzbudia k tomu, aby ste pripravovali jedlo s istotou a kreativitou. Existujú dva druhy ocele - japonská alebo nemecká oceľ. Stručne povedané, japonská oceľ je známa precíznym rezom a ostrím takým ostrým, že môžete rozštiepiť vlas, zatiaľ čo nemecká oceľ je známa svojou odolnosťou, vyváženosťou a je pracantom v profesionálnej alebo domácej kuchyni.
Kuchársky nôž
Foto: unsplash
Toto by mala byť najdôležitejšia čepeľ vo vašej kuchyni. Nôž je nazývaný aj francúzsky nôž a má zvyčajne trojuholníkovú čepeľ zužujúcu sa smerom nahor k špičke, čo mu umožňuje hojdať sa tam a späť pre rýchle krájanie napríklad pri sekaní byliniek a tiež poskytuje pákový efekt smerom k širokému koncu noža na vyvíjanie extra tlaku. Môže mať rôzne dĺžky, a preto veľkosť vyberte podľa veľkosti vašich rúk. Kuchársky nôž sa dá použiť takmer na každú úlohu v kuchyni, od krájania kurčaťa až po sekanie mrkvy. Preto je nevyhnutnou súčasťou každej kolekcie kuchynských nožov. Ak máte v kuchyni len jeden nôž, mal by to byť kuchársky nôž. Môžu krájať, krájať, sekať, vykosťovať a filetovať.
Nôž Santoku
Foto: Shutterstock
Santoku znamená v japončine „tri cnosti“ a je vhodný na krájanie, sekanie a krájanie na kocky. Santoku má tenšiu hranu ako kuchársky nôž a umožňuje presnejšiu prácu. Je o niečo kratší a tenší a niektorí kuchári ho používajú namiesto kuchárskeho noža. Tento nôž je všestranný a dokáže takmer všetko, čo typický kuchársky nôž. Vďaka plochej čepeli sa na doske nekýve. Z tohto dôvodu je menej vhodný, keď chcete nasekať bylinky, ale je lepšou voľbou pre tenké plátky zeleniny. Santoku sa niekedy vyrába s dutým okrajom. Priehlbiny pozdĺž čepele umožňujú prerezanie mäsa, rýb a iných mäkkých a tvrdých materiálov bez toho, aby sa k nim jedlo prilepilo a znížilo rýchlosť a presnosť rezu. Čo sa veľkosti týka, kúpte si taký, ktorý vám padne do ruky.
Nôž na chlieb
Foto: Pixabay
Nože na chlieb majú dlhé čepele a zúbkované hrany, takže môžu ľahko prerezať chrumkavý chlieb, nadýchané koláče alebo mäkšie mäso ako hydinu či morské plody a pripraviť ich poľahky bez toho, aby ich rozdrvili alebo tlačili nadol, alebo jedlo drvili. Nôž na chlieb určený na krájanie veľkých kusov jedla patrí do dlhšieho spektra kuchynských nožov. Jeho čepeľ je úzka a rovná, teda je bez brucha a je vždy zúbkovaná, s veľkými „zubami“ pozdĺž čepele. Zúbkovaná čepeľ vám tiež umožňuje ľahko krájať predmety s odolnou šupkou, ako sú paradajky, bez toho, aby z nich vytiekla všetka šťava. Pri tomto platí, že čím je čepeľ dlhšia, tým bude užitočnejšia.
Vykosťovací nôž
Vykosťovací nôž, ako už názov napovedá, je nôž skonštruovaný na odstraňovanie kostí zo surového mäsa, filetovanie rýb, ale aj na krájanie mäsa, ako sú bravčové kotlety a kuracie prsia. Menšie vykosťovacie nože je možné použiť aj namiesto krájacieho noža na šúpanie a orezávanie ovocia a zeleniny. Má úzku čepeľ so zahnutým dnom, ktorej šírka sa mierne mení. Čepele môžu byť flexi, semi-flexi alebo tuhé, pričom tuhé čepele sú medzi domácimi kuchármi najobľúbenejšie pre zvýšenú presnosť rezu. Existuje ešte podobný nôž nazývaný filetový, s tenšou čepeľou určenou skôr na ryby ako na mäso, ktorý tiež spadá do tejto kategórie.
Nech si do vašej kuchyne zaobstaráte akýkoľvek nôž, dbajte na jeho ostrie a dávajte si pozor na prsty.