Alternatíve prílohy: quinoa, kuskus, bulgur
Sviatky sa skončili a s nimi aj prejedanie sa. Tak schválne, koľkí z vás si dali novoročný záväzok schudnúť? Všetci, čo schudli, sa vám budú snažiť dávať rady, vďaka ktorým zaručene schudnete. Medzi najčastejšie patria – vynechaj pečivo a prílohy. Ale vedeli ste, že zemiaky, cestovinu či ryžu môžete zameniť za oveľa zdravšie potraviny? Dokonca také, ktoré vám pomôžu schudnúť a udržať si vytúženú postavu?
![Alternatíve prílohy: quinoa, kuskus, bulgur](https://drivemagazine.sk/media-library/image.jpg?id=32819792&width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C464%2C0%2C464)
Zdravý tanier by nemal na vašom stole chýbať. Rozdeľte si ho na pomyselné polovice. Až polovicu taniera by mala tvoriť akokoľvek pripravená zelenina. Zvyšnú polovicu rozdeľte na vhodne zvolenú prílohu a zvyšok na bielkoviny. Takto si jednoducho pripravíte nutrične vyvážené jedlo a pokryjete všetky potrebné makroživiny. Nezabudnite potraviny striedať, nakoľko každý druh má inú výživu. Nahraďte klasické prílohy celozrnnými variantmi a vyskúšajte kuskus, bulgur alebo quinou.
Quinoa
Foto: Shutterstock
Quinoa, ľudovo známa ako matka všetkých obilnín, je skvelou bezlepkovou alternatívou príloh, vhodnou aj pre celiatikov a keďže vyrovnáva hladinu cukru v krvi, je vhodná aj pre cukrovkárov. Pochádza z rovnakej rodiny ako cvikla, mangold alebo špenát. Má vysoký obsah bielkovín a je dôležitým rastlinným zdrojom všetkých aminokyselín. Radí sa medzi superpotraviny pre jej zdroj bielkovín, vlákniny, železa, tiamínu, medi a vitamínu B6. Obsahuje tiež zdroj fosforu, mangánu, horčíka a kyseliny listovej. Pomáha zvyšovať pocit sýtosti a znižuje chuť do jedla, čím pomáha v boji pri chudnutí. Uvaríte ju presne ako ryžu, ale má nekonečné možnosti využitia. Pridajte ju do šalátu alebo zapečte do tekvice, či sladkých zemiakov. Hodí sa do polievok, ako príloha k mäsu, ale výborne chutí aj s ovocím.
Kuskus
Foto: Pexels
Kuskus sa vyrába z malých parených guľôčok zo semolinovej múky. Aj keď vyzerá ako zrno, v skutočnosti je to druh cestoviny. Kuskus síce nepatrí k superpotravinám, no je zdravšou alternatívou namiesto ryže. Určite siahnite po celozrnnom kuskuse, ktorý má navyše dávku vlákniny a bielkovín. Už pri malom množstve získate o niečo viac ako 10 % dennej potreby vlákniny, ktorá pomôže regulovať hladinu cholesterolu v tele. Je bohatým zdrojom selénu, silného antioxidantu, ktorý spolu s vitamínom E podporuje zdravé bunky v tele a posilňuje imunitu. Na prípravu vám stačí nasypať kuskus do nádoby a zaliať horúcou vodou a nechať ho prikrytý chvíľu odpočívať. Je vhodný ako príloha, ale aj do šalátov, plnenej papriky, do polievok, alebo ho vyskúšajte na raňajky s medom, škoricou a ovocím.
Bulgur
Foto: Pexels
Chcete jesť viac zdravých potravín? Siahnite po bulgure. Tento predvarený celozrnný druh pšenice je hotový do pár minút, stačí ho len zaliať vriacou vodou v pomere 1:1. Výborne chutí s petržlenovou vňaťou, paradajkami a cesnakom. Použite ho v šaláte alebo so zeleninou a vajíčkom či fazuľou.
Obsahuje bielkoviny, vlákninu, železo a mangán. Má protizápalové účinky, znižuje riziko žlčových kameňov, podporuje chudnutie, znižuje krvný tlak, zmierňuje zápchu a čistí tráviaci trakt. Celé zrná sú plné vápnika a iných zdraviu prospešných živín, ktoré znižujú riziko cukrovky.