Čerešne – jedlo bohov
Čerešne sú prvým skutočne letným ovocím. Táto šťavnatá sladká pochúťka je priam nebeská najmä čerstvá, ale je hodnotnou surovinou i v kuchyni.

Rímsky vojvodca Lucullus, známy svojimi bohatými hostinami, bol prvý, kto priniesol z perzského ťaženia do Európy čerešne, nazývané „jedlo bohov“, a ktoré sa pestovali od staroveku. Dnes známe ušľachtilé odrody a ich predkovia sa rozšírili až oveľa neskôr, počas tureckej nadvlády na Balkáne a v Uhorsku. Vo východných kultúrach ide o zvláštnu rastlinu, napríklad s kvitnutím čerešní je spájaný aj japonský sviatok jari.
Plné zdravia
Foto: unsplash
Čerešne obsahujú 78 až 82 percent vody, množstvo minerálov, stopových prvkov a vitamínov (A, B1, B2, B6, C), posilňujú imunitný systém, brzdia rozvoj kardiovaskulárnych problémov, ako aj premnoženie rakovinových buniek. Znižujú hladinu kyseliny močovej v krvi a majú preukázateľný účinok pri prevencii kĺbových ochorení, ako je dna. Môžeme ich jesť čerstvé alebo z nich urobiť ovocný šalát, koláče, džem, sirup, ale aj likér či ovocné víno. Sušené čerešne sú výbornou náhradou hrozienok.
Ovsené čokoládovo-čerešňové zákusky
Foto: unsplash
Do misy preosejeme múku, pridáme kryštáľový a hnedý cukor, kardamón, sódu bikarbónu a soľ. Premiešame, potom pridáme rozšľahané vajcia, rozpustené maslo, mlieko, ovsené vločky a aj kúsky horkej čokolády. Nakoniec do cesta jemne vmiešame vykôstkované čerešne. Cesto ukladáme polievkovou lyžicou na plech vystlaný papierom na pečenie trochu ďalej od seba, pretože budú počas pečenia rásť. Pečieme vo vyhriatej rúre.
Čerešňovo-smotanový koláč
Čerešne očistíme, umyjeme a odkôstkujeme. Vopred pripravené linecké cesto vyvaľkáme a potom vložíme do maslom vytretej keramickej tortovej formy tak, aby malo okraj. Vytlačenú citrónovú šťavu, smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor, rozšľahané vajcia a štipku soli zmiešame a zmes nalejeme na cesto. Na krém dáme vykôstkované čerešne. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým je cesto upečené a krém stuhne. Vychladnuté nakrájame a podávame.
Čerešňová crostata (taliansky koláč)
Foto: unsplash
Mäkké maslo a cukor vymiešame do peny, po jednom pridávame žĺtka a celé vajce. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľ. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme niekoľko hodín v chladničke odpočívať. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame na štyri časti a nakoniec natlačíme do menších formičiek na koláč. Ricottu zmiešame s mletými mandľami, vajíčkami, vanilkovým extraktom a nastrúhanou citrónovou kôrou a zmes poukladáme na cesto. Na vrch dáme vykôstkované čerešne, posypeme cukrom a mandľami. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.
Čerešňový krém s gréckym jogurtom
Foto: unsplash
Čerešne umyjeme a odkôstkujeme. V hrnci do vriacej vody dáme čerešne a pod pokrievkou varíme približne 10 minút. Pridáme strúhanú kôru z citróna, medzitým v miske zmiešame citrónovú šťavu s jedlým škrobom. Z vanilkového struku vyškrabeme semienka a spolu s medom ich pridáme k čerešniam, nakoniec primiešame aj škrob. Zahustíme a necháme vychladnúť. Vlažný krém vrstvíme s gréckym jogurtom do pohárov. Medzi vrstvy môžeme pridať aj ovsené vločky. Pri podávaní vrch krému posypeme granolou.