Chladivé letné pochúťky
Čo môže byť v horúčave lepšie ako chladivý dezert, ktorý si môžeme urobiť doma, nestojí veľa a zamiluje si ho aj rodina? Tu je niekoľko ľadových tipov!

Domáca zmrzlina zaberá medzi letnými dezertmi špeciálne miesto, pretože nielen schladí a osvieži, ale aj naplní dobrým pocitom, pretože vieme, aké suroviny sme použili pri príprave. Existujú dva hlavné spôsoby prípravy. K tradičnej línii patria varené zmrzliny – podľa cukrárov sú to tie pravé zmrzliny. Druhou líniou sú zmrzliny talianskeho štýlu, ktoré sa vyrábajú bez varenia, pomocou strojov.
Sorbet alebo šerbet pochádza z perzského slova sherbet alebo sharab. Táto ľadová sladkosť je vyrobená z čerstvého alebo mrazeného ovocia. Sorbet sa nevyrába s mliekom a smotanou, ale s vodou, obsah ovocia je najmenej 25 % a nie je v ňom žiadny tuk. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, pretože potrebujete iba ľad a ovocie.
Mrazený jogurt je zdravšia verzia zmrzliny, pretože jogurt obsahuje menej tuku ako mlieko alebo smotana. Je dôležité vedieť, že jemnú konzistenciu podobnú zmrzline je možné dosiahnuť iba krémovým jogurtom! Ak použijete grécky jogurt, môžete získať aj extra proteíny, pretože má vyšší obsah bielkovín a nižší obsah cukru v porovnaní s priemernými jogurtmi.
Čo odlišuje parfait od zmrzliny, je to, že jeho nepostrádateľnými zložkami sú vaječné žĺtky a smotana. Je to krém varený na pare a napenený, ktorý zostáva hodvábny aj po zmrazení. Môžete ho dochutiť ovocím, čokoládou alebo dokonca semienkami.
Domáca marhuľová zmrzlina
Foto: Mindmegette.hu
Odkôstkované a olúpané marhule nakrájané na kúsky vložíme do mixéra, pridáme nastrúhanú kôru a šťavu z limetky, ako aj cukor a rozmixujeme do hladka. Pridáme smotanový syr a znova dobre premiešame. Smotanu vyšľaháme do tuhej peny a vmiešame do ovocnej zmesi spolu s nasekanými lístkami mäty. Nalejeme do formy a za občasného miešania vložíme do mrazničky aspoň na osem hodín. Hotovú zmrzlinu rozdelíme do misiek a ozdobíme čerstvým ovocím.
Jahodový sorbet s červeným vínom a čili
Foto: Bien.hu
Najskôr privedieme do varu červené víno s cukrom, klinčekmi, čili a citrónovou kôrou. Necháme vychladnúť. Medzitým si jahody rozdrvíme vidličkou a prepasírujeme. Pridáme do vychladnutého vína, premiešame a dáme schladiť do mrazničky. Niekoľkokrát premiešame a asi po troch hodinách môžeme podávať ozdobené lístkami mäty.
Mrazený jogurt s arašidovým maslom
Foto: Sobors.hu
K príprave mrazeného jogurtu večer vopred ošúpeme banán, nakrájame ho na kúsky a vložíme vo vrecúšku do mrazničky. Na druhý deň vložíme mrazené banány, grécky jogurt a arašidové maslo do kuchynského robota. Miešame, kým nedosiahneme krémovú, homogénnu hmotu. Ak nie je dosť sladké, môžeme pridať trochu medu. Nalejeme jogurt do vzduchotesnej nádoby a vložíme do mrazničky na 3-4 hodiny. Pri podávaní môžeme ozdobiť kúskami čokolády a šľahačkou.
Vanilkové parfait s malinami
Foto: Cookta.hu
Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh. Žĺtky dáme do misky, pridáme vyškrabané semienka z vanilkového struku a práškový cukor, nad parou vyšľaháme do biela a necháme vychladnúť. Pistácie nasekáme nahrubo. Vychladnutú smotanu vyšľaháme do tuhej peny. Vyšľahanú vanilkovú vaječnú penu zmiešame s bielkovou penou, potom vmiešame i šľahačku a pistácie. Formu na srnčí chrbát vystelieme fóliou a nalejeme do nej pripravený krém a zároveň posypeme malinami. Fóliu zložíme späť na vrch zmrzliny a vložíme ju do mrazničky najmenej na päť hodín. Pred podávaním necháme niekoľko minút rozmraziť. Podávame nakrájané na plátky s čerstvými malinami alebo malinovým sirupom.