Jesenné zeleninové inšpirácie
Ak máme iba málo času, no napriek tomu chceme kreatívnejšie jedlo ako rýchlo uvarené cestoviny, vždy sa môžeme spoľahnúť na cuketu, baklažán a tekvicu. Jedlá z nich sú nielen chutné, ale aj veľmi atraktívne a navyše sú mimoriadne zdravé!

Tekvicu si môžete pokojne kúpiť od septembra do januára, sú skutočnou vitamínovou bombou. Vďaka vysokému obsahu vitamínov A, B, C a E posilňuje imunitný systém a pôsobí aj protizápalovo aj ako prevencia rakoviny. V kuchyni sa dá využiť na mnoho spôsobov: dá sa z nej pripraviť nápoj, prílohy, polievky, slané i sladké jedlá.
Cuketa – rovnako ako tekvica – patrí tiež do čeľade tekvicovitých. Existujú aj podlhovasté, zelené, žlté a pruhované verzie, ktoré sú rovnako chutné aj ako varené, dusené a vyprážané. Jej antioxidačné látky preukázateľne znižujú výskyt škodlivých bunkových mutácií.
Baklažán nazývaný aj ako ľuľok vajcoplodý alebo turecká paradajka. Je veľmi bohatý na minerálne soli a obsahuje aj vitamíny C a A. V kuchyni je to skutočný žolík, pretože z neho možno pripraviť množstvo rôznych jedál. Baklažán je veľmi chutný pečený, plnený alebo dusený, ale dajú sa z neho pripraviť aj krémy a šaláty.
Grécke vyprážané cuketové pásiky
Cuketu umyjeme a nakrájame na čo najtenšie pásiky (najlepšie je použiť škrabku na zemiaky). Tenké plátky cukety dáme do misky, posypeme ich soľou, olivovým olejom, hladkou múkou a kukuričnou múkou a podľa chuti môžeme pridať aj cesnakový prášok. Dobre premiešame, aby múka pokryla pásiky všade. Na panvici rozohrejeme olej. Cuketové pásiky namočíme do ľadovej vody a krátko opečieme v rozpálenom oleji. Hotové cukety položíme na papierový obrúsok. Výborne nahradí zemiakové čipsy.
Cesnakové cuketové guľky
Cuketu očistíme, zbavíme tvrdších semienok a nastrúhame. Posypeme soľou a počkáme, kým pustí šťavu. Z cukety vytlačíme vodu, potom dochutíme korením, prelisovaným cesnakom a vajíčkom. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme k cuketovej zmesi a dobre premiešame. Pomocou dvoch lyžíc vkladáme do rozpáleného oleja malé porcie a smažíme ich na strednom ohni až dohneda, pričom ich niekoľkokrát otočíme. Hotové guľky poukladáme na kuchynské papierové utierky. Podávame s dipom z kyslej smotany.
Baklažánový krém s jogurtom
Baklažány umyjeme a so šupkou upečieme pri 200 stupňoch. Upečené baklažány ošúpeme a vnútro vložíme do misy. Pridáme cesnak, horčicu, majonézu, pretlačenú červenú cibuľu, olej a jogurt. Podľa chuti solíme, okoreníme, dôkladne premiešame a dáme do chladničky, aby sa chute prepojili. Baklažánový krém podávame s plátkami toastového chleba, ale výborne sa hodí aj ako dip.
Tekvicové sušienky
Do misy preosejeme múku, potom pridáme škoricu, muškátový oriešok, sódu bikarbónu, soľ a kokosové lupienky. Hnedý a kryštálový cukor vymiešame s rozpusteným maslom, pridáme vajíčko a nakoniec tekvicové pyré. Na pyré očistíme tekvicu, nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Pridáme toľko vody, aby tekvica bola zakrytá a varíme do mäkka na strednom ohni. Vodu zlejeme a rozmixujeme do hladka, okoreníme podľa chuti. Múku a tekvicovú hmotu zmiešame a prikryté fóliou vložíme na hodinu do mrazničky. Plech vystelieme papierom na pečenie a lyžičkou naň ukladáme malé kôpky zmesi. Sušienky pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Ak podávame s horúcou čokoládou, sú priam nebeské.