Maces – nekvasený chlieb
Maces, toto jednoduché pečivo pozostáva výlučne z múky a vody a neobsahuje žiadne ďalšie prísady, ani olej, ani soľ. Nekvasený chlieb je dôležitým a symbolickým jedlom počas pesachu, známeho aj ako židovská Veľká noc.

Maces môže byť vyrobený ručne alebo strojom, môže byť hladký alebo „šmurá“, teda strážený maces. Pre strážený maces sa obilie a z neho namletá múka, ako aj voda uchovávali oddelene len na tento účel. Nekvasený chlieb môže byť vyrobený z piatich druhov obilia: pšenica, špalda, raž, jačmeň alebo ovos – ten posledný predstavuje bezlepkovú verziu. Maces možno upiecť z bielej alebo aj celozrnnej múky, ale najdôležitejšou požiadavkou je, aby múka mala kontakt s vodou maximálne 18 minút – to znamená, že nekvasený chlieb musí byť za ten čas hotový.
Čo je pesach?
Foto: Pexels
Pesach je oslavou exodu židovského národa z Egypta, konca otroctva a začiatku slobody. Sviatok trvá sedem dní v Izraeli a osem dní v diaspóre. Je to však aj oslava jari, keďže je to vždy v čase oživenia prírody, ako aj kresťanská Veľká noc.
Židovské kuchárske knihy venujú samostatnú kapitolu veľkonočnej strave. Tradičné veľkonočné jedlá zahŕňajú cviklovú polievku, ako aj jedlá vyrobené z macesu a zemiakov. Zaujímavosťou je, že v tento sviatok sa tradičné suroviny židovskej kuchyne, ako fazuľa, hrach či šošovica, považujú za zakázané jedlá, rovnako ako barhes, pečivo z kysnutého cesta. Sviatok pesach nám tiež pripomína, že Židia utekajúci pred vojskami faraóna si nestihli upiecť chlieb, a tak si vzali so sebou rýchlo upečený nekvasený chlieb.
Lasagne z macesu
Najprv pripravíme omáčku marinara: k paradajkám pridáme cesnak, cibuľu, bazalku, podľa chuti soľ, bobkový list a olivový olej a na miernom ohni varíme do zhustnutia. Na dno zapekacej misy dáme malé množstvo omáčky, na ktorú položíme celý plát macesu, potrieme omáčkou a posypeme strúhaným syrom gouda. Husto obložíme mozzarellou a malým množstvom parmezánu. Vo vrstvení pokračujeme, kým nie je zapekacia misa plná. Omáčkou potrieme aj vrchnú vrstvu, posypeme syrmi a dáme piecť do vyhriatej rúry do červena.
Macesové knedle
Maces zabalený do kuchynskej utierky rozmrvíme pomocou valčeka. Rozdrvený maces dáme do misky a zalejeme dvomi, zľahka rozšľahanými vajíčkami. Pridáme pár lyžíc husacej masti a trochu vývaru. Podľa chuti osolíme a okoreníme a dobre premiešame. Necháme chvíľku odpočívať v chladničke. Nakoniec z cesta ručne alebo lyžicou tvarujeme halušky vo veľkosti orecha a uvaríme ich vo vriacej osolenej vode. Hotové halušky môžeme dať do polievky, alebo ponúknuť s paradajkovou omáčkou alebo aj divinou.
Placky z macesu (Matzo brei)
Pláty macesu rozpolíme a vložíme ich do misy. Zalejeme 2 hrnčekmi horúcej vody a necháme pár minút odležať. Potom maces scedíme a opláchneme studenou vodou, zvyšnú vodu vytlačíme. Vajcia rozšľaháme, pridáme soľ a korenie, vlejeme do macesu a premiešame. Na panvici rozohrejeme maslo, nalejeme zmes macesu a opekáme, kým mierne nezhnedne. Ihneď podávame. Môžeme podávať mnohými spôsobmi, ochutený majonézou alebo rôznymi omáčkami, ale aj džemom alebo medom.
Hremzli
Vaječné žĺtky dobre premiešame s husacou masťou, soľou, korením a macesovou múkou. Z bielkov vyšľaháme tuhú penu a jemne vmiešame do cesta. Malé kúsky vypražíme na rozpálenom oleji alebo husacej masti z oboch strán. Pri podávaní posypeme cukrom.