Jahodové pokušenie
Jahody sú v súčasnosti jedným z najpopulárnejších druhov ovocia na svete, aj keď nie je to tak dávno, čo táto voňavá, chutná, červená pochúťka bola len výsadou bohatých. Sú nielen lahodné, ale aj mimoriadne zdravé, navyše sa dajú použiť mnohými spôsobmi. Môžeme ich jesť samostatne, ako prísadu do raňajkových müsli, dať ich do ovocného šalátu a samozrejme urobiť z nich nebeské koláče.

Jahody sa pestujú takmer v každej krajine sveta, keďže sa dokonale prispôsobujú rôznym podmienkam prostredia. Podľa najnovších výskumov jahody obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých druhov ovocia a aj napriek sladkej chuti ide o obzvlášť nízkokalorické ovocie, vďaka čomu je ideálnou voľbou pre dietárov. A tí, ktorí nedržia diétu, môžu z nich urobiť vynikajúce sladkosti!
Jahodová krémová polievka
Jahody umyjeme, očistíme a pomaly dusíme na panvici. Keď začnú púšťať šťavu, pridáme cukor, mleté klinčeky, vanilkový cukor a nastrúhanú kôru z citróna a nakoniec pridáme dva decilitre vody. Smotanu zmiešame s trochou kyslej smotany a postupne pridávame k jahodám. Nakoniec rozmixujeme do hladka tyčovým mixérom. Necháme vychladnúť a vložíme na niekoľko hodín do chladničky. Pri podávaní polievku ozdobíme lístkami mäty.
Jahodové tiramisu
Jahody dôkladne umyjeme, scedíme a prekrojíme na polovice. Polovicu porcie rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme pol deci vody a lyžičku citrónovej šťavy a privedieme do varu. Na krém vymiešame mascarpone s cukrom do peny, po jednom pridávame žĺtky. Z bielkov vyšľaháme penu a jemne premiešame s krémom. Na dno misky dáme rad detských piškót, potrieme ich jahodovou omáčkou a polovicou krému z mascarpone. Na krém dáme zvyšné jahody a piškóty. Na ne rozotrieme druhú polovicu krému. Vrch ozdobíme jahodami. Zákusok odložíme na pár hodín do chladničky, pred podávaním ozdobíme mätou.
Jahodová torta Pavlova
Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhej peny. Pridáme kryštálový cukor, ocot, vanilkový extrakt a šľaháme, kým vznikne pekná lesklá, tvrdá pena. Škrob preosejeme na vrch peny a zľahka premiešame. Cesto naukladáme do stredu plechu vystlaného papierom na pečenie, pričom boky cesta zdvihneme tak, aby v strede zostala malá priehlbina. Sušíme v predhriatej rúre jeden a pol hodiny, necháme vychladnúť v rúre. Z pudingového prášku a mlieka uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom do peny a nakoniec pridáme do pudingu. Jahody nakrájame, do stredu pusinkovej torty naukladáme vanilkový krém a na vrch krému jahody. Pri podávaní posypeme trochou práškového cukru.
Jahodová syrová torta
Foto: unsplash
Sušienky a detské piškóty rozdrobíme a dobre premiešame s rozpusteným margarínom. Sušienkové cesto vložíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a ručne uhladíme. Mascarpone vymiešame do hladka s cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou, citrónovou šťavou a vanilkovou príchuťou. Potom primiešame kyslú smotanu a celé vajce. Takto pripravený krém nalejeme na sušienkový základ. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení necháme vychladnúť vo forme. Jahody roztlačíme tyčovým mixérom, zmiešame s citrónovou šťavou, vanilkovým cukrom a práškovým cukrom podľa chuti. Varíme za stáleho miešania niekoľko minút. Medzitým si do hladka rozmiešame škrob s trochou vody a nakoniec za stáleho miešania pridáme k jahodám a zahustíme ich. Omáčkou polejeme vrch vychladnutého koláča a ozdobíme jahodami. Zvyšnú omáčku podávame s koláčikom.