Lahodná zelená fazuľka
Zelená fazuľka je v letných mesiacoch jednou z najcennejších základných surovín. Je to všestranná zelenina, dajú sa z nej pripraviť rôzne varené alebo pečené pochúťky. Má vysoký obsah vitamínov, minerálov a vláknin, no má nízky obsah kalórií, preto je skvelým doplnkom k diétnej strave.
![Lahodná zelená fazuľka](https://drivemagazine.sk/media-library/image.jpg?id=29932557&width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C83%2C0%2C84)
Zelená fazuľka pochádza pravdepodobne z Mexika a Peru a Indiáni ju poznali a konzumovali už tisíce rokov. Kolumbus ju spomínal aj vo svojom denníku a do Európy sa vďaka nemu dostala už v roku 1493, no na našom kontinente sa jej používanie stalo bežným až v 19. storočí.
Najbežnejšia verzia fazuľky v Európe je so zeleným strukom, ale na trhoch sú dostupné aj žlté tzv. maslové fazule. V Ázii je obľúbená tenká a dlhá čínska fazuľa, ktorá dorastá až do 50 centimetrov, no existuje aj jej fialová verzia. Môžeme z nej robiť polievky, prívarky a šaláty. Vhodné sú k nej zelené bylinky, estragón a kôpor, no okorenenie jedla väčšinou určujú ostatné suroviny.
Polievka zo zelenej fazuľky s kôprom
Čerstvé zelené fazuľky dôkladne umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Varíme ich v jemne osolenej vode, do vody na varenie môžeme dať aj bobkový list. Kôpor umyjeme a nakrájame na drobno. Múku a kyslú smotanu vymiešame do hladka s niekoľkými lyžicami vývaru, pridáme kôpor a po uvarení zelenej fazuľky touto zmesou zahustíme polievku. Podľa chuti pridáme ocot a dochutíme podľa potreby. Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Šalát zo zelenej fazuľky s fetou
Zelené fazuľky umyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky. Vložíme na krátky čas do vriacej vody, scedíme a necháme vychladnúť. Medzitým nastrúhame cesnak, umyjeme kôpor a nakrájame na drobno. Nakrájané vlašské orechy opražíme na suchej panvici s trochou píniových orieškov. Zelenú fazuľku dáme do misky, pridáme syr feta, nakrájanú červenú cibuľu, opražené vlašské orechy a píniové oriešky, soľ, korenie, dochutíme bazalkou a tymianom. Nakoniec opatrne premiešame s omáčkou zo zmesi oleja, kôpru, nastrúhanej citrónovej kôry, citrónovej šťavy a cesnaku a môžeme podávať.
Zelené fazuľky s horčicou a kuracím mäsom
Kuracie prsia umyjeme, osolíme a okoreníme. Zelené fazuľky umyjeme tiež a uvaríme v osolenej vode. Paradajky nakrájame na štvrtinky, estragón a pór nakrájame najemno. Kuracie prsia opečieme na oleji. Pór podusíme, pridáme horčicu, med, estragón, soľ, korenie a trochu bieleho vína. Zalejeme vodou a privedieme do varu ešte niekoľko minút. Pridáme zelenú fazuľku, paradajky a kuracie prsia a všetko spolu uvaríme. Podávame s ryžou alebo varenými zemiakmi.
Cestoviny so zelenou fazuľkou a so smotanou
Cestoviny uvaríme, scedíme a nakoniec prepláchneme studenou vodou. Zelené fazuľky umyjeme, očistíme a uvaríme vo vriacej osolenej vode. Vo väčšom hrnci rozohrejeme trochu oleja a rozpustíme v ňom kúsok taveného mäkkého syra. Pridáme smotanu, na kocky nakrájanú šunku, tavený syr v črievku a zelené fazuľky. Premiešame, podľa chuti osolíme, okoreníme, ale môžeme pridať aj trochu rozmarínu a tymianu. Celé privedieme do varu, nakoniec pridáme uvarené cestoviny a ešte pár minút povaríme. Pri podávaní ozdobíme nastrúhaným syrom.