5 šalátov na záhradné párty či po tréningu
Šaláty sú jedným z najlepších spôsobov, ako si dopriať zdravú výživu. S prichádzajúcim letom a rysovaním tiel do plaviek majú šaláty zelenú. Ale bez tých správnych ingrediencií a zálievok sa šaláty môžu rýchlo zmeniť na nudnú kôpku niečoho zeleného, v ktorej chýbajú bielkoviny, sacharidy či zdravý tuk.

Počas leta veľa grilujeme a viac cvičíme. Chceme byť nielen zdraví, ale aj dobre vyzerať. Tréning nás stojí veľa síl, času a energie, je to vždy len začiatok cesty za fitnes cieľom. Tá potom pokračuje cez žalúdok a končí sa zmenou životného štýlu. Keďže strava je 50 % úspechu, poďte si s nami okoreniť toto obdobie zaujímavými receptami.
Energizer
Foto: unsplash
Tento výdatný šalát je perfektným jedlom po tréningu, pretože je plný dobrôt. Quinoa je super potravina (obsahuje všetkých 9 aminokyselín), zatiaľ čo šošovica prichádza s výdatným proteínovým nakopnutím. 1 sladký zemiak nakrájame na 2 cm kúsky, rozložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme soľou a korením a pečieme v predhriatej rúre na 220 stupňov 25 až 30 minút, kým zemiak nezmäkne. Medzitým opláchneme 80 g quinoy a uvaríme podľa návodu na obale. Tekvicové semienka opražíme na suchej panvici. 100 g kelových listov natrháme a umyjeme. Pridáme 120 g fazule, 250 g uvarenej šošovice, jedno nakrájané avokádo a spolu s kelom jemne premiešame. Quinou so zemiakom pokvapkáme šťavou z pomaranča a celý šalát premiešame. Navrch dáme tekvicové semiačka a podávame.
Šalát s lososom
Foto: Pixabay
Vo vyhriatej rúre opečieme okoreneného a osoleného lososa kožou nadol. V malej miske rozšľaháme 2 lyžice ryžového octu, jeden strúčik cesnaku, citrónovú šťavu z pol citróna, čajovú lyžičku dijonskej horčice, trochu soli a korenia. Počas šľahania pomaly pridávajte štvrť šálky olivového oleja, až kým sa všetko nespojí. Dresingom polejte dve šálky rukoly alebo iného šalátu, polovicu šálky nakrájaných cherry paradajok, za hrsť vlašských orechov a lososa. Prípadne môžete pridať olivy alebo vajíčko na tvrdo.
Fialový zdravý tanier
Červená repa sa pre svoje výnimočné účinky na ľudské zdravie považuje za malý zázrak. Pri správnej príprave vzniká lahodný šalát. 300 g uvarenej repy nakrájame na malé kocky a preložíme do šalátovej misy. Pridáme 80 g strúhaného syra a 2 vajcia uvarené natvrdo, nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, korením a paprikou. Nakoniec pridáme 4 lyžice jogurtu a dôkladne premiešame. Pre zvýraznenie chuti pridajte strúčik cesnaku, sekané vlašské orechy alebo mandle, prípadne zavárané uhorky a bylinky, ktoré nájdete doma.
Ananásový šalát
Foto: Shutterstock
Chcete na grilovačku vykúzliť niečo špeciálne? Prinášame vám skvelý tip na rýchly šalát, ktorý spája chuť sladkokyslého ananásu a krabích tyčiniek. Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Ananás scedíme a nakrájame na menšie kúsky. 2 vajcia uvaríme natvrdo, nakrájame nadrobno a zmiešame so 100 g strúhaným syrom. Pridáme krabie tyčinky, ananás, jogurt a všetko dôkladne premiešame. Dochutíme soľou a korením. Servírovať ho môžete na listoch hlávkového šalátu.
Zeleninový šalát s cestovinou a jogurtovou zálievkou
Tento šalátik sa výborne hodí ku grilovanému mäsku, ale aj ku grilovaným šampiňónom. V jednej miske zmiešame 100 g šunky nakrájanej nadrobno, 1 šálku sterilizovaného hrášku a mrkvy, 1 a ½ šálky cherry paradajok nakrájaných na polovice, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku. Pridáme 500 g uvarených cestovín. V druhej miske si pripravíme zálievku. Budeme potrebovať pol šálky mlieka, 1 a ¼ šálky gréckeho jogurtu, soľ, čierne mleté korenie, bazalku, oregano, 1 lyžičku citrónovej šťavy a 1 lyžičku olivového oleja. Všetko spolu vymiešame a zapracujeme do šalátu.