Najsladší svetový deň
Keďže takmer všetko má svetový deň, v zozname, samozrejme, nemôže chýbať ani čokoláda. Vždy môžeme nájsť dobrý dôvod, prečo jesť čokoládu, takže Svetový deň čokolády môže byť ktorýkoľvek deň v roku. Oficiálny dátum pripadá na 7. júla, pretože podľa historických prameňov bola v tento deň v roku 1550 vyrobená prvá čokoláda v Európe.

Kariéra kakaa a čokolády sa však nezačala v Európe, ale v Amerike, kde ho domorodí Indiáni konzumovali stáročia predtým, ako sa objavili prví európski dobyvatelia – aj keď len ako nápoj, nie v pevnej forme.
Luxusný tovar z Nového sveta
Foto: Pixabay
Najstaršie taniere a nádoby našli archeológovia v údolí Ulúa v dnešnom Hondurase, slúžili výlučne na prípravu a konzumáciu „xocoatl“, tekutej čokolády vyrábanej z kakaových bôbov. Kakaové bôby mali svojskú úlohu v mayskom náboženstve, ale aj v hospodárstve. Výživná čokoláda sa považovala za luxusnú potravinu, ktorú si mohli dovoliť len privilegované vrstvy a o jej vážnosti svedčí aj to, že získala kultovú úlohu pri pohrebných obradoch dôležitých ľudí. Archeológovia našli v hroboch terakotové nádoby, v ktorých objavili tmavohnedý prášok, ktorý bol zvyškom čokoládového nápoja, priložený k nebožtíkom.
Čokoládový strom?
Foto: Pixabay
Takmer každý vie, že čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré sú plodom kakaovníka. Oveľa menej ľudí však vie, že kakaovník (Theobroma cacao) pochádza z tropických dažďových pralesov Južnej Ameriky, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. V súčasnosti sú najväčšími producentmi kakaa africké krajiny okolo rovníka – Pobrežie Slonoviny, Ghana, Nigéria, Kamerun – nezanedbateľné množstvo však produkujú aj Indonézia, Brazília a Ekvádor.
Kakaovníky sú chúlostivé rastliny. Dožívajú sa síce až 200 rokov, no úžitkové plody produkujú len 25 rokov. Trvá 4-5 rokov, kým kakaovník vyprodukuje svoju prvú úrodu, čo znamená v priemere 2500 kakaových bôbov. Na výrobu jedného kilogramu čokolády je potrebných asi 800 kakaových bôbov.
Kus zdravia
Foto: Pexels
Pre milovníkov čokolády je dobrou správou, že predmet ich uctievania je nielen lahodný, ale má aj blahodarný fyziologický účinok. Čokoláda je bohatá na minerály, jej konzumácia odbúrava stres a v nej obsiahnutý fenyletylamín stimuluje v mozgu tvorbu endorfínov – teda hormónu šťastia. Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa pôsobí priaznivo na srdce a krvný obeh. Tí, ktorí pravidelne konzumujú čokoládu, majú menšiu pravdepodobnosť, že dostanú mŕtvicu.
Najväčšie múzeum čokolády na svete
Lindt Home of Chocolate otvoril svoje brány na jeseň 2020 vo švajčiarskom Zürichu. V hlavnej sále múzea sa nachádza najväčšia čokoládová fontána na svete – v systéme cirkuluje takmer 1000 litrov rozpustenej čokolády. Návštevníci sa môžu zoznámiť s viac ako 5000-ročnou históriou čokolády, výrobným procesom a samozrejme si vyrobiť vlastnú čokoládu. V priestoroch múzea sa nachádza aj predajňa čokolády Lindt s najväčšou rozlohou.
Domáca čokoláda
Foto: unsplash
Nemusíme však cestovať do Švajčiarska, aby sme mali vlastnú čokoládu. S trochou pozornosti si môžeme vyrobiť čokoládu aj doma!
V hrnci zohrejeme mlieko, ale nenecháme ho zovrieť. V miske zmiešame kakao s cukrom a pomaly pridávame do mlieka. Za stáleho miešania pridáme rozpustené maslo. Varíme na miernom ohni ešte niekoľko minút. Horúcu hmotu nalejeme do olejom vymastenej formy a necháme vychladnúť. Potom ho vložíme na niekoľko hodín do chladničky, pred konzumáciou ho vyklopíme z formy a nakrájame.