Tipy na horúcu čokoládu
Zima so sebou prináša mrazivé počasie a dlhšie noci. To je ideálny čas zapáliť si doma sviečky, schúliť sa pod dekou pri dobrom filme a popíjať pritom horúcu čokoládu. Na prípravu čokolády vám stačí mlieko a kakao. No skúste túto sezónu vybočiť z každoročného štandardu a pripravte niečo efektnejšie, čo nezahreje len telo, ale aj dušu.
Harvardský výskum tvrdí, že pravidelným popíjaním horúceho kakaa zvyšujete výkon mozgu, znižujete krvný tlak a predchádzate infarktu. Kakao obsahuje množstvo živín, ako sú antioxidanty, flavonoidy a fytosteroly, ktoré znižujú zlý cholesterol v krvi, čím bránia predčasným srdcovým chorobám a infarktom. Zima trvá len pár mesiacov a ak si chcete horúcu čokoládu počas tohto ideálneho obdobia ozaj vychutnať, dajte si záležať a vyskúšajte jeden z našich tipov.
Ako si vyrobiť vlastnú čokoládovú zmes?
Foto: unsplash
Ak preferujete vlastnoručne vyrobené produkty pred tými instantnými a kupovanými, pripravte si svoju čokoládovú zmes do zásoby a môžete si ju kedykoľvek zaliať horúcou vodou alebo mliekom. Budete potrebovať práškový cukor. Ten je dostatočne jemný na to, aby sa dobre rozpustil pri miešaní kakaa. Potom potrebujete nesladený kakaový prášok, sušené mlieko, jemnú morskú soľ na vyváženie sladkosti a pre ešte lepšiu zmes pridajte malé čokoládové lupienky, ktoré sa roztopia a urobia vaše kakao bohatším.
Horúca rumová čokoláda
Foto: unsplash
Horúci rum s maslom sa radí medzi čoraz známejšie zimné nápoje. Možno ste ho už vyskúšali, ale čokoládu s maslom a rumom asi ešte nie. Tento recept je veľmi jednoduchý a napriek tomu vás ohromí. Mixérom vymiešajte smotanu so zmäknutým maslom, škoricou a hnedým cukrom. Do hmoty zapracujte kakao a opäť premiešajte. Zmes môžete skladovať v chladničke alebo mrazničke a mať ju kedykoľvek poruke. Potom už len stačí pridať rum a horúcu vodu.
Biela čokoláda
Foto: Shutterstock
Určite oceníte tento jednoduchý recept na domácu bielu čokoládu, ktorú vykúzlite za pár minút. Budú vám stačiť len tri ingrediencie. V malom hrnci zohrejte mlieko, kvalitnú, bielu čokoládu a vanilkový extrakt, prípadne vanilkový lusk. Miešajte, kým sa čokoláda neroztopí a mlieko nie je horúce. Pre vyváženie správnej chuti pridajte štipku soli. Ozdobte šľahačkou, kúskami bielej čokolády, prípadne vianočnými lízankami. Dospelí si môžu pridať kvapku vianočného likéru.
Mätová horká čokoláda
Foto: unsplash
Nič tak nekričí z hrnčeka „Vianoce“ ako stúpajúca para z hrnčeka plného mätovej horkej čokolády. V malej miske vyšľahajte smotanu, pridajte práškový cukor, pár kvapiek mätového extraktu a dajte do chladničky odpočívať. Mlieko nalejte do hrnca a miešajte, kým nie je horúce. Potom v ňom rozpustite horkú čokoládu. Tesne pred podávaním navrch nalejte kopček vyšľahanej mätovej smotany a ozdobte.
Zopár rád na záver
Suchú zmes môžete zalievať vodou, čím získate čokoládu s nižším kalorickým obsahom. Alebo použite plnotučné mlieko a dosiahnete bohatšiu čokoládovú chuť. Ak máte intoleranciu na laktózu, smelo skúste mandľové, kokosové či sójové mlieka.