Päť tipov na zdravé a rýchle nátierky
Zdravé, chutné a najmä rýchle na prípravu. Tiež máte niekedy pocit, že si na chlieb natierate dookola to isté? Ak hľadáte nejakú zmenu či novú inšpiráciu, ste sa správnej „adrese“. Prinášame vám niekoľko zdravých tipov, vďaka ktorým vykúzlite efektnú a zdravú večeru či raňajky. Na väčšinu nátierok je potrebný tvaroh, maslo, prípadne jogurt. A potom už len stačí zapojiť fantáziu, pohrať sa s farbami, chuťami a začať čarovať.
Mrkvová nátierka
Foto: Pixabay
Mrkva je najbohatšia na zdroj betakaroténu, vitamínov, spomaľuje starnutie buniek a jej konzumácia zlepšuje zrak. Výhodou je, že mrkva v žalúdku až štyrikrát zväčší svoj objem, preto vás skvelo zasýti. Obsahuje minimum tukov a cukrov, a preto je výborná v boji s nadváhou. Mrkvu nastrúhajte najemno, zmiešajte s cottage syrom, nastrúhanou mozzarellou, kyslou smotanou, prípadne bielym jogurtom a dochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Navrch posypte pažítkou alebo naukladajte lístky bazalky.
Tofu nátierka (nielen) pre vegánov
Nátierka bez živočíšnych produktov, ktorá dokonale zasýti. Veľa z nás nemá rado tofu pre jeho výraznú chuť. Ale s použitím tých správnych byliniek a korenín získa úplne iný rozmer. Táto plnohodnotná netučná bielkovina obsahuje prospešné omega-3 mastné nenasýtené kyseliny a vlákninu. V tofu sa ukrývajú vitamíny skupiny B, vápnik, železo a horčík. Do pomazánky z tofu budete potrebovať nastrúhanú mrkvu a tofu, pridáte sojakrém a pretlačený cesnak. Potom už len stačí dochutiť korením a bylinkami – ideálnu kurkumou a bazalkou. Vrch pomazánky posypte semiačkami podľa chuti.
Tuniaková nátierka s tajnou ingredienciou
Foto: Pexels
Kto by nepoznal rybaciu nátierku? No skúste tentokrát vymeniť maslo za avokádo. Výsledkom bude bielkovinová bomba plná vitamínov. Tento mimoriadne hodnotný tuk rozpohybuje srdce a cievy, spevní kosti a pomôže imunite. Stačí kúpiť konzervu tuniaka, jedno zrelé avokádo, malú cibuľku, olivový olej, kurkumu, soľ, korenie a oregano na dochutenie. Avokádo roztlačte vidličkou a všetko spolu premiešajte alebo ingrediencie vhoďte do mixéra a dosiahnete hladkú nátierku.
Cícerový hummus
Foto: Pixabay
Strukoviny by sme mali zaradiť do jedálnička aspoň dva razy do týždňa. Obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Cícer neobsahuje žiadny lepok, takže je ideálny pre celiatikov a tiež pre vegetariánov. Bojuje proti rakovine, znižuje zápal v tele, reguluje hladinu cukru v krvi, je bohatý na antioxidanty a bráni vypadávaniu vlasov. Príprava hummusu je jednoduchá. Stačí zmixovať cícer z konzervy, strúčik cesnaku, tahini pastu zo sezamových semiačok, citrónovú šťavu, čerstvú mätu a štipku himalájskej soli a na zjemnenie trošku vody.
Guacamole
Foto: unsplash
Hlavnou zložkou guacamole je avokádo, o ktorých účinkoch sme písali vyššie. Zvyčajne sa mieša so soľou a limetkovou šťavou. Niektoré recepty navyše uvádzajú aj cibuľu, koriander, paradajky, cesnak a korenie. Ak máte radi pikantné, pridajte jalapeños alebo čili papričky. Pre sladšie jazýčky môžete pridať ovocie ako nakrájaný ananás, ďatle či figy.