Urobte si grécky obed doma
Ak patríte do kategórie Slovákov, ktorí už majú letnú dovolenku za sebou, alebo sa z rôznych dôvodov tento rok nevyberiete do zahraničia, nezúfajte. Ak vám ani tak nechýba more ako letná stredomorská kuchyňa, neváhajte si ju doma pripraviť. Určite túto príjemnú zmenu ocenia aj vaši členovia domácnosti. Ochutnajte s nami Grécko.

Grécke recepty skutočne zvýrazňujú chute každodenných surovín spôsobom, ktorý je veľmi jednoduché vytvoriť vo vašej kuchyni. Grécka kuchyňa patrí k jedným z najjednoduchších druhov jedál na varenie, preto je vhodná aj pre začiatočníkov. Syr feta je základom gréckej kuchyne. Olivy a olivový olej sú veľmi dôležité, rovnako ako citrón a cesnak. Grécka kuchyňa využíva veľa čerstvej zeleniny, ale do väčšiny jedál zahŕňa aj ovocie a orechy.
Tzatziki - uhorkovo-jogurtový dip
Najdôležitejším korením v gréckej kuchyni sú tzatziki. Príprava je veľmi jednoduchá, takže ju zvládne úplne každý. Dá sa použiť ako jednoduchý dip do pita chleba, na souvlaki alebo do gyrosu. Využitie je ozaj všestranné. Uhorky ošúpte, nastrúhajte, pridajte olivový olej, grécky jogurt, kyslú smotanu, cesnak, čerstvé bylinky, soľ a korenie. Premiešajte a môžete podávať. Ak si trúfate, vyskúšajte malú obmenu. Pridajte do zmesi citrón s roztlačeným avokádom a troškou mäty.
Souvlaki - bravčové špízy
Foto: unsplash
Jedným z najrýchlejších spôsobov, ako si pochutnať na gréckom štýle, sú Souvlaki, teda malé špízy. Na tento recept si kúpte bravčové pliecko, ale pokojne môžete použiť aj kuracie mäso. Pripravte si bylinkovú marinádu z červeného vína, olivového oleja, suchých byliniek a cesnaku. Mäso v nej marinujte 2 až 3 hodiny, napichnite na paličky s cibuľkou a paprikou a potom grilujte približne 10 minút. Vychutnajte si ho priamo z paličky alebo vložte do do pita chleba so šalátom, paradajkami a tzatziki ako ľahký sendvič. V gréckej kuchyni sa často používa baklažán. Tento recept tak môžete pripraviť aj vo vegetariánskej verzii spolu s fetou.
Moussaka
Moussaka je tradičné jedlo z pečených baklažánov s paradajkovo-mäsovou omáčkou a bešamelovou omáčkou a syrom. Mnoho receptov obsahuje vrstvu varených nakrájaných zemiakov. Trik na dokonalú moussaku spočíva v tom, že baklažán treba nakrájať na jemné plátky a dobre ho prepiecť. Nedostatočne upečené baklažány sú hubovité, preto si dajte záležať.
Baklava
Foto: Pixabay
Gréci milujú svoje sladkosti, ktorých základom je často kombinácia olivového oleja a medu zaliata do lístkového cesta. Klasická baklava je typickým gréckym kulinárskym zážitkom a zahŕňa med, lístkové cesto, mleté orechy a maslo spolu s cukrom. Po upečení sa preleje sladkým sirupom, aby sa sirup mohol vstrebať do chrumkavých vrstiev lístkového cesta. Je to pravdepodobne najobľúbenejší dezert spomedzi všetkých gréckych dezertov. Vďaka svojej vynikajúcej chuti a šupinatej kôrke prinesie sviatočnú náladu na váš stôl.