Guláše od výmyslu sveta
Tak toto je iný guláš! Toto prirovnanie používame dosť často, keď chceme opísať nejaký chaos. V gastronómii má však svoje čestné miesto. Najmä v reštauráciách po celom Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku a samozrejme v Maďarsku nesmie chýbať na jedálnom lístku. Polievka je jemne pikantná, a preto je ideálna do sychravého jesenného počasia a do chladnej zimy.

Guláš bol najskôr skromná polievka, ktorú na otvorenom ohni varili maďarskí pastieri. Pláne vtedajšieho Uhorska boli ideálne na chov dobytka. Pastieri chodili svoj dobytok ponúkať na predaj po celej Európe. Zvyčajne cestovali v skupinách po piatich alebo šiestich a trávili celé mesiace putovaním po rozľahlých lúkach na svojich malých koňoch a starali sa o stáda dobytka s dlhými rohami. Ich život bol jednoduchý. Spali pod hviezdami, pili z riek a prameňov a jedli spolu. Zavesili si liatinový kotlík nad otvorený oheň a uvarili si polievku. Keď bolo nejaké zviera príliš slabé na to, aby pokračovalo v ceste, alebo natrafili na divú sviňu, zviera zabili a mäso pridali do hrnca. Korenia bolo spočiatku málo, ale všetko sa zmenilo príchodom papriky zo Španielska a Mexika. Paprika dodala jedlu osobitú chuť a guláš sa stal medzinárodným jedlom.
Rakúsky guláš
Jemné hovädzie mäso obalené v hustej a hladkej omáčke podávané s domácimi rakúskymi haluškami. Rakúsky hovädzí guláš nie je rovnaký ako ten maďarský. Síce pochádza z Maďarska, no dnes sa z neho vyvinulo úplne iné jedlo. Autentický rakúsky hovädzí guláš je tiež známy ako „Wiener Saftgulasch“, čo v preklade znamená niečo ako viedenský omáčkový guláš, ktorý zvýrazňuje hustý základ omáčky. Zatiaľ čo guláš na maďarský spôsob je často polievkový a obsahuje papriku alebo zemiaky, guláš na viedenský spôsob obsahuje iba hovädzie mäso a cibuľu. Pozostáva z jemného hovädzieho mäsa, ktoré je obalené v hustej, tmavej omáčke bez akýchkoľvek zahusťovadiel, ako je múka, zápražka alebo kyslá smotana. Tajomstvom úspechu je prirodzené zahustenie pomocou rozvarenej cibule a tvrdších kúskov hovädzieho mäsa, ktoré sa dlho a pomaly varia.
Maďarský guláš
Výraz gulyas označuje pastiera. Ako sme spomínali vyššie, pastieri používali na guláš výlučne hovädzie mäso. V Maďarsku sa varia veľmi husté a pikantné prvé jedlá, ktoré zahrejú a dodajú dostatok živín. A chcete docieliť pravý, hustý guláš, musíte dodržať určite kroky pri varení. Do varenia môžete dať akékoľvek časti hovädziny, ale najbohatší a najaromatickejší guláš bude, ak použijete pliecko. Nasleduje paprika a cibuľa, ktorých musí byť veľa. Vo väčšine prípadov, sa v recepte používajú paradajky a zemiaky. Takmer všetky gulášové polievky obsahujú svojrázne halušky, ktorým sa v Maďarsku hovorí čipsy.
Americký guláš
Možno vás to prekvapí, ale americká verzia používa v recepte cestoviny a mleté mäso. A čím viac mäsovej omáčky, tým lepšie. Guláš sa varí často práve na jeseň, aby dokonale zahrial a zasýtil. Výhodou je, že všetko sa varí v jednom hrnci. Po tom, čo sa opečie na cibuli mleté mäso, pridajú sa paradajky, paprika a rôzne koreniny, priamo do zmesi sa vysype neuvarená cestovina a na záver sa zamieša nastrúhaný syr.