CHUTE ALBÁNSKA
Albánska kuchyňa kladie dôraz na čerstvé suroviny od lokálnych dodávateľov. Prakticky všetko má kvalitu bioproduktov. Z iných krajín sa dováža málo potravín. Albánci sa radi stravujú v reštauráciách, preto na každom rohu nájdete rodinné jedálne a bufety.

Albánci spravidla začínajú jedlo šalátmi a syrmi, ku ktorým ponúkajú chlieb a smotanovú omáčku. Zo syrov je najobľúbenejším kaškaval, ktorý – v surovom alebo pečenom stave – servírujú ako predjedlo. Potom nasledujú chody s mäsom a rybou. Obľúbená je baranina i kozie mäso. Populárnym spôsobom úpravy je grilovanie, mäso však konzumujú aj vo forme ragú.
NAJOBĽÚBENEJŠÍ STREETFOOD v ALBÁNSKU
Foto: Shutterstock
Samozrejme burek, pripravený z lístkového cesta. Najčastejšie je plnený syrom, ochutnať však môžete aj burek so zeleninou či s mäsom. Existujú tiež sladké variácie s tvarohom, jablkom či višňou.
NÁRODNÉ JEDLO ALBÁNSKA
Volá sa tave dheu me mish a pripravuje sa v hlinenej miske. Obsahuje mäso, tvaroh, syr a rajčiny. Zasýti a zohreje telo i dušu.
DEZERT A KÁVA
Typické sú sladkosti známe z Turecka, s množstvom medu a orechov, na náš vkus neraz príliš sladké a ťažké. Kávičkári takmer všade dostanú talianske espreso i tureckú kávu.
ALKOHOL IBA S MIEROU
Národným nápojom Albáncov je raki, hroznová pálenka pripravovaná bez pridaného cukru. Hoci ho radi popíjajú a na znak priateľstva ním ponúknu aj cudzincov, s opitými ľuďmi sa nestretnete nikde. Opilstvo sa totiž považuje za slabosť, Albánci vždy pijú s mierou.