Francúzske koláče: nebíčko v papuľke
Francúzi sú známi mnohými vecami. Výtvarným umením, skvelým vínom a svojou históriou. Preslávení sú najmä svojou kuchyňou povýšenou na umenie. Považuje sa za jednu z najuznávanejších a najprestížnejších kuchýň na svete. Ak ste Francúzsko navštívili, dáte nám za pravdu. Čo môže byť nebeskejšie ako vložiť si do úst krehké pečivo, ktoré sa vám rozpustí na jazyku?
Francúzske koláče sú jedny z najchutnejších na svete. Sú ideálnym doplnkom k poobednému čaju či káve. Francúzske dezerty sú stelesnením sladkosti. Od palaciniek cez torty až po zákusky. Ak nemôžete zájsť do Francúzska, skúste si vyhľadať recepty a ochutnajte Francúzsko u vás doma. Vyskúšajte klasický Crème Brûlée, medeleines alebo jednoduché makrónky.
Makrónky
Touto špeciálnou pochúťkou môžete obdarovať svojich priateľov a rodinu. Na tanieri vyzerajú efektne a sú veľmi obľúbené. Makrónky vyzerajú ako farebné mini burgre z mandľovej múky, z vaječného bielka a práškového cukru. Jedna legenda hovorí, že ich preslávili dve mníšky z mesta Nancy, ktoré ich predávali počas Francúzskej revolúcie v roku 1792. Druhá zas, že keď sa talianska šľachtičná Catherine de' Medici vydala za Henricha II. z Francúzska, ktorá nevedela bez makróniek žiť, zobrala si so sebou do jeho domoviny aj svojich cukrárov. V tom čase sa makrónky vyrábali iba ako jeden koláčik. Dnešnú podobu dostali vďaka nápadu v cukrárstve Ladurée. Dnes sa u nich ročne predá viac ako 4 milióny kusov ročne. Firma spolupracuje s módnymi domami ako Lanvin či Christian Louboutin, ktorí navrhujú dizajn krabičiek.
Tarte Tatin
Nehoda, ktorá sa stala legendou. Tarte Tatin je obrátený jablkový koláč, vyrobený z karamelizovaných jabĺk a lístkového cesta. Je veľmi jednoduchý a zvládnu ho aj začiatočníci. Legenda hovorí, že koláč sa objavil na konci 19. storočia. Dve sestry prevádzkovali hotel. Jedna sa starala o reštauráciu a druhá o recepciu. Špecialitou hotela bol jablkový koláč. Raz, vo veľkom zhone, Stephanie zabudla dať na začiatku pečenia cesto. Jablká v rúre začínali karamelizovať a prvé, čo ju napadlo, bolo položiť cesto na jablká. Aby sa vyhla katastrofe, hotový koláč preklopila na tanier a hostia si ho nevedeli vynachváliť. Dnes patrí medzi základné francúzske dezerty a nájdete toľko jeho variácií, koľko je Francúzov.
Madeleines
Foto: unsplash
Tieto mäkké koláčiky v tvare morských mušlí sa výborne hodia ku káve a šálku čaju. Madeleines sú malé piškóty, s vrúbkovaným vonkajškom v tvare mušle, ktoré by sa mali podávať ešte teplé. Rýchlo totiž strácajú vlhkosť, a preto si ich treba presne načasovať pre návštevu. Existuje niekoľko príbehov, kto vyrobil prvé koláče. Možno to bola mladá slúžka Madeleine, ktorá mala vytvoriť špeciálnu pochúťku pre zosadeného poľského kráľa. Ten utiekol v 17. storočí do Francúzska a koláčiky mali upokojiť jeho žiaľ. Madeleines bývajú ochutené citrónovou kôrou, ale jedia sa aj natreté džemom alebo posypané kokosom. Je to kríženec koláča a sušienky. Ak sa ich rozhodnete vyskúšať, použite od starej mamy formičky na medvedie labky.
Crème brûlée
Foto: Pixabay
Dezert s aliasom „spálená smotana“ je bohatý na vajíčka a posypaný cukrom, ktorý sa potom tesne pred podávaním zapáli. Pôsobením tepla sa cukor okamžite roztopí a zmení sa na chrumkavú karamelovú polevu. História crème brûlée je nejasná. Kuchári v Anglicku, Španielsku a Francúzsku tvrdia, že vytvorili prvú verziu tohto lahodného dezertu. Nájsť prvý recept na tento dezert je takmer nemožné. 27. júl je vo Francúzsku národným dňom tohto dezertu, tak prvenstvo asi ponecháme Francúzom. Recept pozostáva zo smotany, vanilky, soli, vajec a cukru – iba piatich jednoduchých ingrediencií, tak ho neváhajte vyskúšať.