Národné jedlá Rakúska
Rakúsku kuchyňu výrazne ovplyvňujú susediace štáty ako Nemecko, Taliansko a Švajčiarsko. Krajina disponuje širokou škálou jedál. A keďže mnohé z nich sú jednoduché na prípravu, určite preskúmajte rakúsku kultúru svojimi chuťovými pohárikmi a zopár receptov vyskúšajte. Rakúsko nie je iba viedenský rezeň a jablková štrúdľa, ale aj delikatesy, o ktorých ste možno nikdy nepočuli.

Kaiserschmarrn - Cisárov trhanec
Tentoraz začneme sladkým dezertom, aby sa vám začali zbiehať slinky už na začiatku. Hádam všetci milujeme zlatisté palacinky. Ak hľadáte v Rakúsku dezert vhodný pre cisára, určite sa obráťte na Kaiserschmarrn. Tento dezert pozostáva z nadýchanej, karamelizovanej palacinky, ktorá sa natrhá, zmieša zväčša so slivkovým kompótom a posype cukrom. Legenda hovorí o jednoduchej farmárke, ku ktorej cisár František Jozef I. nečakane zavítal, keď hľadal skrýšu pred zlým počasím. Farmárka mu pripravila jednoduchý drevorubačský trhanec z prísad, ako sú vajcia, ovocie a mlieko. Iná legenda rozpráva príbeh o dvornom kuchárovi cisára, ktorému sa nepodarili palacinky. Snažil sa ich zachrániť, a tak k nim pridal hrozienka a čerešne a posypal ich množstvom práškového cukru a servíroval ako novú kreáciu.
Frittatensuppe - palacinková polievka
Keď vám zvýšia palacinky z predchádzajúceho receptu, nezúfajte. Vyskúšajte frittatensuppe. Je to v podstate lahodný vývar, kde sú rezance nahradené plátkami palaciniek. Dá sa pripraviť s hovädzím vývarom alebo zeleninovým vývarom. Keď je vývar hotový, do misy naukladáte na tenké plátky nakrájané palacinky a zalejete ich hotovým vývarom.
Germknödel - parená knedľa
Germknödel je známa rakúska parená knedľa. Pochádza z južného a východného Rakúska a Nemecka. Považovala sa za jedlo chudobných ľudí, pretože sa vyrábala zo základných surovín ako múka, mlieko, droždie, cukor, soľ a maslo. Tiež sa servírovala počas pôstu, keď sa mäsu vyhýbalo. Dnes je vychýrená v Rakúsku a to najmä v lyžiarskych strediskách. Pozostáva z jemného pareného cesta, ktoré je plnené slivkovým lekvárom s troškou rumu. Pred podávaním sa ešte horúca knedľa poleje rozpusteným maslom alebo vanilkovou omáčkou a posype makom. Okrem slivkového lekváru sa občas plnia aj iným ovocným džemom, tvarohom, makom a čokoládou.