Sladký dezert s príchuťou Nemecka
V tieni pikantných nemeckých špecialít a vychýrených dezertov z iných krajín ostávajú nemecké dezerty tak trochu nepovšimnuté. A napriek tomu sa ukázalo, že Nemecko sa môže pýšiť slušným kádrom sladkých dezertov a pečiva, ktoré pokojne môžu konkurovať iným krajinám.

Medzi obedom a večerou sa v Nemecku tradujú spoločenské stretnutia pri sladkej dobrote a horúcej šálke kávy alebo čaju. Tento rituál je známy ako Kaffee und Kuchen, Kaffeetrinken alebo Kaffeeklatsch. Ľudia sa stretávajú u niekoho doma alebo v cukrárni a vyčlenia si chvíľu na niečo fajné.
Apfelkuchen
Typický nemecký jablkový koláč je fantastickou kombináciou hutného maslového cesta a na kocky alebo na mesiačiky nakrájaných jabĺk. Záleží od daného regiónu, či sa koláč na záver posype škoricovým cukrom, mrveničkou, či sa zakryje strúhankou, alebo pre mlsné jazýčky zaleje pudingom s vanilkovou príchuťou. Koláč sa tradične pečie v okrúhlych formách a najčastejšie sa podáva ako sýty popoludňajší dezert – ako inak – s kávou alebo čajom.
Streuselkuchen
Streuselkuchen je forma tradičného strúhankového koláča. Každý z jeho plátkov je hrubý asi jeden palec a omrvinky tvoria takmer 50 percent výšky koláča. Niekto do cesta pridáva orechy, mak, no najlepšie chutí s kyslým ovocím. Tento koláč sa podáva takmer počas všetkých osláv alebo rodinných stretnutí. Je známy aj ako pohrebný koláč, nakoľko nesmie chýbať na žiadnom kare. Zvyčajne sa konzumuje so šľahačkou. Turisti môžu vidieť Streuselkuchen a jeho varianty vo väčšine pekární, ktorých je v nemeckých uliciach ako strúhanky na koláči.
Kugelhupf
Tento koláč je rozpoznateľný vďaka svojmu jedinečnému tvaru, má aristokratickú históriu a zvláštne miesto vo viedenských srdciach. Ide v podstate o našu bábovku. Piškótový dezert, zvyčajne mramorovaný vo viedenskej verzii, plný hrozienok namočených v rume, s mandľami, voňavým maslom a lahodným akcentom citróna. Rozpoznateľný pre špeciálny tvar. Nielen celé Nemecko, ale aj cisár František Jozef veľmi miloval tento zákusok. Do cesta sa môžu pridať orechy či ovocie.
Stollen
História stollenu drážďanského typu siaha až do 15. storočia. Stollen bol navrhnutý tak, aby symbolizoval Ježiška zavinutého do plienok. Aj preto má svoje miesto na každom vianočnom stole, no zvykne sa piecť aj počas celého roka. Vianočná štóla, v Nemecku známa ako Christollen, je bohatý, hutný, sladký chlebík plnený sušeným ovocím, citrusovou kôrou, marcipánovou alebo mandľovou pastou a orechmi.