Mýlili ste sa, ak ste si mysleli, že croissanty sú francúzsky vynález
Predstavíme vám históriu tohto svetoznámeho pečiva.
Snáď žiadne pečivo nevystihuje podstatu Francúzska lepšie ako croissant. Chrumkavé maslové pečivo nájdete takmer v každej pekárni v krajine (a pomaly aj na svete). Avšak croissant, akokoľvek sa v dnešnej kultúre považuje za francúzsky, nebol v skutočnosti vynájdený na území tejto krajiny. Toto pečivo vzniklo v inej časti Európy, niekoľko storočí predtým, ako sa s ním zoznámila parížska elita.
Kulinárski odborníci sa zhodujú v tom, že croissant je odvodený od rakúskeho kipferlu, pečiva v tvare polmesiaca, niekedy plneného orechmi a cukrom, ktorý bol pôvodnou verziou žemle, ako ju poznáme. Hoci niektorí ľudia sa domnievajú, že kipferl existoval už v 13. storočí, najrozšírenejšia legenda o pôvode pečiva hovorí, že prvá verzia bola vyrobená vo Viedni v roku 1683 na oslavu víťazstva mesta nad Osmanskou ríšou pri pokuse o obliehanie.
Podľa tohto príbehu sa viedenský pekár, ktorý vstal pred východom slnka, aby pripravil tovar na deň, dopočul, že Osmani kopú tunel pod mestom, a spustil poplach, čím dal svojim vojakom dostatok času na prípravu obrany.
Foto: Unsplash
Týmto spôsobom pekár účinne zachránil mesto a na oslavu upiekol koláč v tvare polmesiaca, ktorý symbolizoval rastúci mesiac na osmanskej vlajke.
Pokiaľ ide o príchod croissantu do Francúzska, podľa obľúbenej teórie sa o jeho zavedenie − a teda aj o croissant − zaslúžila kráľovná viedenského pôvodu Mária Antoinetta, ktorá nariadila jeho dovoz, aby mohla opäť ochutnať chuť domova. Historické fakty však túto teóriu nepotvrdzujú, pretože Antoinetta bola zavraždená v roku 1793 a pred rokom 1850 nie sú o croissantoch žiadne záznamy.
Z dokumentov vyplýva, že kipferl v skutočnosti Parížanom predstavil August Zang, ktorý si v roku 1839 otvoril pekáreň na brehu Seiny s názvom Boulangerie Viennoise. Podnik, v ktorom sa predávali klasické rakúske pečivo ako viedenský chlieb a kipferl, sa okamžite stal hitom a Parížania ho ochutnávali v dave.
Úspech Zangovho pečiva povzbudil pekárov v celom meste, ktorí začali ponúkať svoje vlastné, mierne upravené a šupinatejšie kipferly − a tak sa zrodila francúzska verzia. Recept na croissant, ktorý je dodnes známy a obľúbený na celom svete, prvýkrát zaznamenal v roku 1915 Sylvian Claudius Goy, ktorý ako prvý primiešal do cesta maslo, aby vytvoril tenké a vzdušné vrstvy.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.