Pár zaujímavostí, ktoré ste ešte určite nepočuli o čokoláde
Uplynulo asi 4000 rokov odvtedy, ako americkí Indiáni zomleli na prášok bôby kakaovníka a vtedy sa začal neobyčajný vzťah človeka a čokolády, ktorý sa rokmi vyvinul do skutočného umenia.
![Pár zaujímavostí, ktoré ste ešte určite nepočuli o čokoláde](https://drivemagazine.sk/media-library/image.webp?id=50525305&width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C0%2C0%2C0)
Najskôr zamiešali kakaový prášok do nápoja, a takto vzniknutú čokoládu používali pôvodní obyvatelia Strednej a Južnej Ameriky aj ako dôležitú súčasť spoločenských a náboženských udalostí. Kakaový bôb bol natoľko cenný, že v Aztéckej ríši ho používali ako platidlo.
Zo začiatku sa aj v Európe pripravovala čokoláda podobným spôsobom. Boli to Španieli, ktorí pridali kľúčovú ingredienciu – cukor – a tým vytvorili z čokolády ozajstnú hviezdnu sladkosť. Ibérijci tajili pôvod tohto cenného nápoja až dovtedy, kým jeden anglický pirát neukradol zásielku kakaových bôbov. Za niekoľko rokov sa takáto čokoláda vyrobená zo španielskeho kakaového prášku stala populárnou v celej Európe.
ČOKOLÁDOVÉ SALÓNY FUNGOVALI AKO KLUBY
Foto: Shutterstock
Prvý anglický čokoládový salón bol otvorený v roku 1657 v Londýne a nasledovalo ho veľa ďalších.
Podobne ako kaviarne, fungovali tieto salóny ako kluby, kde sa stretávali bohatí a vplyvní ľudia, aby sa pri šálke čokolády socializovali a uzatvárali obchody. Dnes sa čokoláda pripravuje po celom svete s rôznymi príchuťami, od jednoduchej tabuľkovej čokolády až po zložité a zjemnené recepty.
VEDELI STE?
Foto: Shutterstock
- Americkí vojaci, ktorí slúžili počas druhej svetovej vojny, dostávali svoj prídel čokolády, ktorá bola ale len o trochu chutnejšia ako varený zemiak, aby ju príliš rýchlo nezjedli.
- Čokoládu majú radi aj vo vesmíre. Nechýbala zatiaľ ani na jedinej ruskej alebo americkej vesmírnej lodi.
- Čokoláda zohrala významnú úlohu aj pri objavení mikrovlnky. Počas jedného pokusu si Percy Spencer všimol, že mikrovlny roztopili čokoládu, ktorú mal vo vrecku. Po viacerých pokusoch s jedlom zistil, že tieto mikrovlny sú vhodné dokonca aj na varenie.
- Kakaovník žije aj viac ako 200 rokov, ale úrodu dáva len asi 25 rokov. 90 percent svetovej produkcie pochádza z malých rodinných fariem.
- Teplota, pri ktorej sa topí čokoláda, je presne 37 stupňov Celsia, práve preto tak dobre cítime jej zvláštne arómy.
- Ročná spotreba kakaa je asi 600 tisíc ton. Spotrebitelia minú ročne viac ako 20 miliárd dolárov na čokoládu.