Ak chcete zažiť ozajstnú Viedeň, musíte ochutnať jej typické jedlá
Viedeň si z čias svojej najväčšej habsburskej slávy nenesie len dedičstvo pamätihodností. História Rakúsko-Uhorska obohatila jej jedálniček o mnohé nové kuchyne, ktoré na ňom figurujú dodnes.

Keď si najbližšie urobíte výlet do najbližšej svetovej metropoly Viedeň, nechajte sa unášať všetkými vnemami. Ulahoďte nielen očiam, ale doprajte aj svojim chuťovým pohárikom tú pravú chuť Viedne. Ochutnajte viedenský „šnitzel" (rezeň) a viedenské párky, ktoré sú celosvetovo známe, a nezabudnite ani na Sacherovu tortu. Tú pravú nájdete v hoteli Sacher.
Viedeň si aj po rozpade Rakúsko-Uhorska zachovala tradičné kuchárske umenie, ktoré môžete objaviť spolu s nami. V prvej časti nášho gastroputovania Viedňou ochutnáme hlavné jedlá.
Wienerschnitzel – viedenská klasika
Foto: Getty Images Hungary
Viedenský rezeň Slovákom a Slovenkám netreba predstavovať. Svoju cestu si našiel aj na naše stoly a stal sa jedným z klasických, najmä nedeľných jedál. Vo Viedni ho dostanete v pouličných stánkoch aj luxusných reštauráciách. Nezabudnite, že iba výlučne z natenko vyklepanej teľaciny môžete pripraviť viedenský rezeň. K nemu už neodmysliteľne patrí plátok citróna, brusnice a zemiakový šalát s octovou zálievkou. Často ho ponúkajú aj s hranolkami, kyslou smotanou a cibuľou.
Knödel – knedličky na nekonečno spôsobov
Aj obyčajným knedliam dala Viedeň o trochu honosnejší nádych. Majú rakúsko-nemecko-české korene. Pripravujú sa na množstvo spôsobov – od slaných po sladké. Tie z jemného tvarohového cesta plnené šťavnatými marhuľami sú Marillenknödel a známe Semmelknödeln sú naslano, s rožkami a ideálnym doplnkom gulášov či ragú. Ak si trúfate na skvelý rakúsky jazykolam, k pečenej bravčovine, kačke či husi si objednajte – ekvivalent talianskych gnocchi –Erdäpfelknödel.
Tafelspitz – jedlo pre cisára
Vo Viedni ochutnajte aj jedlo cisára Jozefa I.
Foto: Getty Images Hungary
Obľúbené jedlo Franza Jozefa I. bol Tafelspitz. Hoci v stredoveku si na ňom pochutnávala len šľachta, dnes je jedným z najpopulárnejších rakúskych jedál. Pomaly varené jemné hovädzie mäso sa varí spolu so zeleninou. Kuchár pri tom musí dávať pozor, aby vývar zostal úplne číry a nezakalil sa. Najskôr by ste mali dostať samotný vývar a až po ňom príde na rad najemno nakrájané hovädzie so zemiakmi a mrkvou, ako aj krémovou jablkovo-chrenovou pastou a omáčkou s pažítkou.
Gröstl – na zimné zahriatie
Gröstl je typické jedlo z Tirolských Álp, ale dopriať si ho môžete aj vo Viedni, hlavne počas dlhých zimných večerov, keď premrznutí hľadáte chutné jedlo. V podstate je to veľmi jednoduché jedlo, ktoré si môžete pripraviť aj doma. Stačí, ak v panvici na masle a cibuľke opečiete zemiaky a kúsky bravčového alebo hovädzieho mäsa, pridáte smažené vajce a máte klasiku, ktorá je doma nielen na lyžiarskych svahoch.
Käsespätzle
Käsespätzle s karamelizovanou cibuľkou v panvici – jedlo, ktoré nadlho zasýti.
Foto: Getty Images Hungary
Ak sa vám predsa len budú chýbať halušky, Viedenčania si radi pochutnajú na niečom pre nich rovnako blízkom a trochu podobnom. Jemné vaječné halušky v bohatej syrovej omáčke zahrejú žalúdok a potešia dušu. Odporúčame k nim vyskúšať jedno z miestnych bielych vín pre dokonalý gurmánsky zážitok.
Wiener Saftgoulasch
K rakúskym Semmelknodel neodmysliteľne patrí aj guláš, hoci ide o maďarský „import" do rakúskej kuchyne. Ten tradičný si vo Viedni môžete dopriať z teľaciny či hovädziny. Základom viedenského guláša je kvalitné mäso, cibuľa a koreniny. Paprika sa doň dáva len v podobe korenia. Okrem knedlí sa k nemu môžu podávať aj „špecle".