Prečo je májová bryndza takým fenoménom
Taliani majú parmezán, Francúzi rokfort, Holanďania eidam a na Slovensku máme bryndzu. V jej pravej nepasterizovanej podobe je probiotickým fenoménom, na ktorý by sme mali byť právom hrdí.

Hoci sa bryndzi neušlo vo svetovej gastronómii toľko pozornosti ako iným známym syrom, práve tento výrobok by mal mať prominentné miesto v našej domácej kuchyni. Najviac sa meno tejto potraviny skloňuje v máji a spojenie májová bryndza vždy znamenalo „ešte o kúsok viac".
Funkčná potravina
Za pravou ovčou bryndzou neváhajte vyraziť na horské salaše.
Foto: 123rf
Kým iné národy majú svoje syry najmä pre chuť, pravá bryndza je skutočnou funkčnou potravinou, s ktorou môžete vyriešiť množstvo svojich zdravotných problémov. Je to preto, lebo obsahuje vysoké množstvo probiotických baktérií a tie zabezpečujú správne fungovanie nášho tráviaceho systému. Tým, že ovčí syr fermentuje, vzniká pravotočivá kyselina mliečna, ktorá tvorí v hrubom čreve kyslé prostredie, nehostinné pre choroboplodné baktérie. Jediný gram môže obsahovať až miliardu zdraviu prospešných mikroorganizmov, čím probiotickými účinkami stonásobne predbehne jogurt.
Bryndza obsahuje aj množstvo minerálov, vitamínov a bielkovín a na rozdiel od iných syrov má len 2 % soli. Dokáže vám znížiť zlý cholesterol, krvný tlak, zápal v tele, hladiny cukru v krvi a pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny, osteoporózy i alergiách.
Ktorá bryndza je tá pravá?
Žiaľ, nestačí, aby ste v regáli obchodu siahli po výrobku, na ktorom je napísané bryndza. Napríklad tá poľská sa vyrába zo 100 % kravského mlieka a nemá žiadne probiotické účinky. Ak chcete kúpiť pravú bryndzu, pozrite sa, či je na etikete v zložení aspoň 50 % ovčieho mlieka. Takáto potravina môže byť označená ako Slovenská bryndza, čo je ochrannou známkou aj v rámci Európskej únie. Ďalšou dôležitou podmienkou je, aby bryndza nebola pasterizovaná. Teplotou pasterizácie sa totiž zabijú všetky prospešné baktérie a z bryndze máte vlastne obyčajný syr. Ak chcete tú najlepšiu bryndzu, hľadajte ochrannú známku „100 % ovčia bryndza salašnícka".
Tajomstvo májovej bryndze
Májová bryndza a čerstvá pažítka - spojenie, ktorým ulahodíte chuťovým bunkám aj zdraviu.
Foto: 123rf
V máji sa počasie oteplí už aj v podtatranských regiónoch. Hoci na vrcholkoch hôr ešte vidieť čiapku v podobe snehovej prikrývky, v podhorí sa kopce zazelenajú vďaka dostatku vlahy a jarnému slnku. Po dlhej zime príroda ukáže svoju plnú silu a vyrastá mladá tráva, pomedzi ktorú kvitnú bylinky. A na takéto „lúky na steroidoch" vyrazia zo salašov ovce. Všetky výživné látky z pasienkov a bylín prejdú ich tráviacim traktom, čo dodá májovej bryndzi to najlepšie zloženie z celého roku a k tomu aj výraznejšiu korenistú chuť. Po vyrastení sa trávy kosia a mladá tráva podrastie znovu behom leta ešte raz. No už nemá takú silu ako tá májová.
Preto určite nepremeškajte príležitosť kúpiť si na svojich výletoch pravú bryndzu, z ktorej môžete urobiť nielen halušky, pirohy či lahodnú polievku demikát. V surovom stave s prospešnými baktériami skúste domácu bryndzovú nátierku. Pomôže vám výborne dochutiť aj šaláty z čerstvej zeleniny, čím svojmu telu dodáte to najlepšie prémiové palivo, aké len môže dostať.