Jahodové lahôdky na každý deň
Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie na svete a nie náhodou. Vonia neodolateľne, sú sladké a šťavnaté. Okrem toho sú nielen lahodné, ale aj zdravé: obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov. A čerešničkou – čiže jahodou – na torte je, že sa z nich dajú ľahko pripraviť nebeské sladkosti.
Sezóna jahôd je v plnom prúde! Z tohto sýtočerveného voňavého ovocia si môžeme vyčarovať lahodné pochúťky, dezerty, džemy, sirupy. Pripravuje sa z nej zmrzlina, koláče, krémy, plnka do knedlí alebo sa môže pridať do čerstvých ovocných šalátov. Keďže sa pestujú vo veľkom množstve, sú ľahko dostupné. Na mnohých miestach sú propagované aj akcie typu samozberu. Je tiež strašné si pomyslieť na to, že v minulosti bola konzumácia jahôd iba výsadou bohatých. Poďme sa pozrieť na najchutnejšie jahodové sladkosti!
Jahodová zmrzlina
Málokto by v letných horúčavách odmietol ochladzujúcu zmrzlinu. Jahodová zmrzlina sa vyrába jednoducho, nepotrebujete ani stroj na zmrzlinu. Príprava vyžaduje len pár minút práce, ale konečný výsledok hovorí za všetko. Jahody očistíme a dôkladne umyjeme. Vložíme do mixéra, pridáme jogurt a podľa chuti cukor. Dôkladne premiešame, hmotu nalejeme do menších pohárov a uprostred každého pohára vložíme paličku. Ak máme doma zmrzlinové formy, z pripravenej hmoty získame jedinečné tvary. Dáme na pár hodín do mrazničky a nakoniec ponoríme do rozpustenej čokolády. Taký musí byť raj!
Jahodová torta Charlotte bez pečenia
Foto: 123rf
Torta Charlotte je obľúbeným dezertom na celom svete, ktorá je nielen vynikajúca, ale aj mimoriadne efektná. Kedysi sa pripravila s chlebom a podávala sa teplá, dnes sa väčšinou vyrába z piškótových rolád a detskej piškóty. Na jahodovú tortu Charlotte potrebujeme jogurt, jahody, detské piškóty, cukor, smotanu, želatínový prášok, stužovač šľahačky a vanilkový cukor. Najskôr pripravíme krém: jogurt zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Smotanu vyšľaháme do tuhej peny so stužovačom. Želatínu rozpustíme a pridáme do jogurtového krému, ktorý dôkladne premiešame s vyšľahanou smotanou. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a okraj formy pekne a rovnomerne obložíme detskou piškótou. Do stredu nalejeme krém a potom na vrch poukladáme voňavé jahody. Odložíme na pár hodín do chladničky a tesne pred podávaním ozdobíme.
Jahodové palacinky
Foto: Pixabay
Najskôr palacinky opečieme obvyklým spôsobom. Pripravíme krém: do krémového syra (mascarpone) pridáme grécky jogurt, práškový cukor a vanilkovú arómu. Poriadne premiešame a krémom plníme palacinky. Ešte pred stočením alebo skladaním posypeme na krém jahodové kúsky. Pred podávaním tiež ozdobíme jahodami, čokoládovou polevou a lístkami čerstvej mäty.
Jahodové smoothie
Smoothie sa teší neskutočnej obľube už mnoho rokov. Tento nápoj sa dá pripraviť v priebehu niekoľkých minút a dokonca je aj zdravý. V prípade jahodového smoothie sa ingrediencie – jahody, jablko, list mäty, voda, vylisovaná šťava z limetky – dôkladne zmiešajú a takto pripravenú šťavu dávkujeme do pohárov. V letnej horúčave dobre vychladené smoothie je ako rozkvitnutá oáza v púšti monotónnych všedných dní.