Variácie na recepty zo sladkých zemiakov
Sladké zemiaky, teda batáty, sú v posledných rokoch veľmi obľúbenou kuchynskou ingredienciou u nás aj v okolitých štátoch. Táto zaujímavo tvarovaná, krásne sfarbená zelenina je nielen lahodná, ale aj zdravá a dá sa z nej pripraviť veľa špeciálnych jedál.

Sladké zemiaky pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky, na rozdiel od všeobecného presvedčenia nemajú nič spoločné so zemiakmi – sú to vlastne odrody povojníka. Spočiatku boli v Európe považované za okrasnú rastlinu, až neskôr ich začali pestovať ako plodinu. Konzumujeme hrubý koreň rastliny, ktorý je veľmi bohatý na beta karotén, minerály a vitamíny. Obsahuje komplexné sacharidy, preto jeho konzumácia priaznivo pôsobí na hladinu cukru v krvi. Vďaka nízkemu glykemickému indexu ho môžu ľahko zaradiť do svojho jedálnička aj tí, ktorí práve držia diétu.
Existujú dve základné odrody sladkých zemiakov. Jedna má bielu alebo svetlosivú farbu a chutí ako jedlé gaštany. Ďalšia odroda je tmavo oranžová a chutí podobne ako najsladšia tekvica na pečenie.
Šošovicový šalát so sladkými zemiakmi a rukolou
Foto: Shutterstock
Tento výživný lahodný šalát je výborný ako predjedlo, aj ako hlavné jedlo. Mrkvu, batáty a cibuľu ošúpeme, nakrájame na kocky a na plátky. Zeleninu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, soľou, korením podľa chuti a posypeme s vločkami z čili. Pečieme, kým všetko nezmäkne. Šošovicu uvaríme do mäkka, pridáme opraženú zeleninu a rukolu, pokvapkáme balzamikovým octom a olivovým olejom. Podávame posypané syrom feta.
Krémová polievka zo sladkých zemiakov s jablkami
Batáty ošúpeme, nakrájame na kocky a orestujeme v zmesi oleja a masla spolu s nakrájanou cibuľou. Zalejeme vodou alebo vývarom. Pridáme soľ, korenie, tymián, muškátový oriešok a cesnak. Jablká očistíme, nakrájame na kocky a pridáme k napoly uvareným sladkým zemiakom. Keď je všetko uvarené, pridáme smotanu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Polievku podávame ozdobenú jablkami nakrájanými na kocky, syrom feta alebo opraženou slaninkou.
Kuracie rizoto so sladkými zemiakmi
Na kocky nakrájané batáty podusíme, potom ich trochu opečieme na masle, a podľa chuti pridáme soľ a korenie. Ryžu smažíme na masle a postupne pridáme zeleninový alebo slepačí vývar, kým dosiahne krémovú konzistenciu. Keď je ryža hotová, pridáme batáty, pečené kuracie prsia nakrájané na kocky a jemne premiešame. Podávame so strúhaným parmezánom a bazalkou.
Vafle so sladkými zemiakmi
Batáty očistíme, nakrájame na kocky a s trochou soli uvaríme do mäkka. Po uvarení precedíme a necháme vychladnúť. Na vaflové cesto zmiešame múku, soľ, maslo, prášok do pečiva, nastrúhanú pomarančovú kôru, cukor a žĺtok. Batáty rozdrvené vidličkou zalejeme vlažným mliekom a pridáme múčnu zmes. Hmotu miešame do hladka. Z bielkov vyšľaháme tuhú penu, pridáme do cesta a necháme odležať. Vaflovač predhrejeme a cesto postupne upečieme. Podávame posypané práškovým cukrom, javorovým sirupom alebo medom.
Chrumkavé batátové chipsy
Foto: unsplash
Umyté sladké zemiaky nakrájame na tenké plátky. Čím tenšie plátky, tým chrumkavejšie budú chipsy. Plátky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme zmesou oleja, soli a korenia a nakoniec upečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov. Počkajme, kým úplne vychladnú, pretože až potom budú chrumkavé!