Veľká rodina šalátov
Po zimných mesiacoch a ťažších jedlách všetci uvítame niečo ľahšie a čerstvejšie na svojom tanieri. Chutný šalát sa gastronomickým zážitkom môže rovnať aj tým najzložitejším jedlám a nemusí byť len prílohou.
Jednou z najväčších výhod šalátov je aj ich nenáročnosť na prípravu. No ešte významnejšie sú ich hodnoty vitamínov a minerálov, ktoré nám podporujú zdravie. Ako si však medzi šalátmi vybrať, po akom siahnuť a ako sa líšia?
Ľadový šalát – krehký a lahodný
Na rozdiel od väčšiny šalátov je ľadový šalát nenáročný na skladovanie a práve vďaka tomu získal aj svoj názov. Keď sa skladoval, alebo prevážal, bol zasypaný ľadom aby jeho trvanlivosť bola čo najvyššia. Teda v chladničke alebo v chladnejšom prostredí vydrží až dva týždne. Jeho nutričné hodnoty v porovnaní s ostatnými druhmi šalátov sú nižšie no rovnako je nízky aj obsah kalórii, takže sa odporúča pri chudnutí.
Rímsky šalát - pevnejšie listy a mandľová chuť
O Rímskom šaláte môžeme hovoriť ako o liečivom. Jeho konzumácia je nie len chutná no aj veľmi prínosná pre náš organizmus. Má veľmi dobré antioxidačné schopnosti ktoré pomáhajú pri srdcových alebo cievových problémoch.
Hlávkový šalát - zelený i červeno listý
Určite ste sa stretli s viacerými odrodami hlávkového šalátu, ktoré sa od seba líšia nielen farbou, tvarom ale aj chuťou. Najvýraznejší rozdiel medzi nimi je obsah prospešných látok.
Červeno listý šalát, okrem iných zdraviu potrebných látok, obsahuje veľké množstvo karoténu, čo je silný antioxidant a pôsobí prevenčne aj proti vzniku rakoviny, podporuje tvorbu červených krviniek a kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku.
Zelené odrody sa pre zmenu vyznačujú vysokým obsahom horčíka. Horčík je dôležitý prvok pri látkovej výmene a pri prenose nervových vzruchoch vo svaloch. Jeho nedostatok má za následok nervozitu, únavu, stratu energie a celkovú nesústredenosť.
Rukola – horko-ťažko niečo lepšie na trávenie
Foto: unsplash
Má mierne horkastú chuť, preto ju niektorí radšej miešajú s inými šalátmi, a nie každému chutí. Dobre sa kombinuje s paradajkovým pyré, nie nadarmo ju preto nájdeme v talianskej kuchyni – od pizze po cestoviny. Jej časté pridávanie do jedla sa priam odporúča, keďže rukola obsahuje celý rad veľmi dôležitých prvkov pre človeka. Okrem vody a vlákniny v nej nájdeme tiež vysoký podiel vitamínov.
Baby špenát – detský nielen svojim názvom
Baby špenát je klasický špenát, ktorý sa však odlišuje menšími listami. Baby špenát je veľmi univerzálny a môžeme ho pripraviť na mnoho spôsobov. Jeho výhodou je veľmi neutrálna chuť a tak si naň zvyknú aj deti, ktoré inak prinútiť jesť šalátové listy môže byť poriadnou výzvou. Baby špenát často zužitkujete aj na raňajky. Pridať sa totiž dá ľahko aj do smoothie, kde neprerazí chuťou, len výraznou zelenou farbou. A vy máte v tele všetku výživu na náročný deň.