Prečo sú šípky prospešné pre naše zdravie a ako ich použiť?
Jeseň sa nesie v znamení zbierania úrody a robenia si zásob na zimu. Najdôležitejšie sú pre nás vitamíny, aby sme posilnili imunitu. Charakteristické pre jeseň sú aj šípky, ktoré sú skvelou vitamínovou bombou pre ich vysoký obsah vitamínu C. Ich preventívne a liečivé účinky sú totiž naozaj unikátne, a preto slúžia ako dobrá prevencia pred viacerými ochoreniami.

Vedeli ste, že šípky obsahujú až desaťnásobne viac vitamínu C ako citrón? Okrem vitamínu C obsahujú aj množstvo karoténov – provitamínov A, vitamíny skupiny B, draslík a horčík. Posilňujú imunitu, vďaka čomu je telo odolnejšie v boji proti vírusom a baktériám. Len čo začnete cítiť prvé príznaky chrípky či nachladnutia, uvarte si šípkový čaj. Pomôže vám rýchlejšie sa uzdraviť. Pomáhajú tiež pri silných zápaloch v tele a mali by ste ich používať aj pri bolesti svalov. Šípky sú tiež ideálnou voľbou pre ľudí s anémiou a nemali by chýbať ani v strave pacientov, ktorí majú ochorenia dýchacích ciest, pretože napomáhajú pri vykašliavaní hlienov a tiež pomôžu znížiť vysokú teplotu. Šípky sú prospešné aj pri tvorbe kolagénu, vďaka čomu je pokožka pevnejšia.
Treba myslieť na to, aby ste šípky zbierali mimo frekventovaných ciest a železníc, teda tam, kde nie je prostredie zamorené z výfukov áut. Odborníci sa nevedia zhodnúť na tom, kedy je ideálny čas na zber šípok. Jedna skupina tvrdí, že by sa mali zbierať skôr, ako prídu prvé mrazy, druhá si myslí, že šípky majú prejsť prvými mínusovými teplotami, pretože sa v nich zvýši obsah vitamínu C. Takže konečné rozhodnutie necháme na vás.
Keď už máte červené plody doma, nastáva otázka, čo si z nich pripravíte. Už naši predkovia poznali cenné hodnoty šípok, pravidelne ich zbierali a upravovali na mnoho spôsobov. Sušili ich na prípravu čajov, varili z nich marmelády, omáčky, ale dá sa z nich pripraviť aj likér či lahodné víno. Prinášame vám niekoľko šípkových receptov.
Šípkový čaj
Asi najčastejšou voľbou spracovania vo všetkých domácnostiach je šípkový čaj. Môžete si ho pripraviť aj z čerstvých šípok.Očistite ich od pichľavých semienok, pokrájajte alebo rozdrvte, aby sa z nich uvoľnilo čo najviac vitamínu C. Najskôr zalejte 1 až 2 lyžice šípok studenou vodou a nechajte lúhovať aspoň hodinu. Potom vodu so šípkami krátko povarte, kým sa čaj nezohreje a nechajte lúhovať ešte 15 minút. Ak máte šípky nasušené, stačí použiť menšie množstvo. Zalejte ich horúcou vodou a nechajte lúhovať 15 až 20 minút.
Šípkový lekvár, džús alebo čatní
Vylúpané šípky poumývajte a ponorte do vody na 48 hodín. Občas ich premiešajte. Potom ich rozvarte a preceďte cez sitko. Na 1 kg šípkovej kaše dáme 0,5 kg cukru. Následne ich prevarte a na záver pridajte čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Podľa preferencie preceďte cez sitko a nalejte do zaváraninových pohárov. Zriedený lekvár sa dá použiť ako vynikajúci šípkový džús. Ak chcete pripraviť čatní, zaexperimentujte s chuťami a pridajte ku šípkam soľ, čili papričku, škoricu alebo čerstvý tymián. Následne zmes povarte ako džem a môžete podávať ku mäsu.
Čo poviete na šípkový likér?
Aj u seba doma si dokážete veľmi ľahko spraviť chutný šípkový likér. Využijete ho pri varení, pečení dezertov alebo do marinád na mäso. Čerstvé plody popučte a vhoďte do fľaše s bielym alkoholom. Ideálna je vodka, pretože je bez príchute. Pridajte pomarančovú kôru, škoricu, 2 zrnká nového korenia, badián alebo klinčeky. Fľašu postavte na priame slnko aspoň na dva týždne a občas ju premiešajte. Potom zmes preceďte cez hustú gázu a asi polovicu zmiešajte s vychladnutým sirupom, ktorý pripravíte varením cukru a vody. Všetko spolu zmiešajte a nalejte do fliaš.
Šípkové víno
Dva litre zrelých šípok zbavte vrchnej časti tak, aby ostal malý otvor. Šípky dajte do fľaše a zalejte 4 litrami vlažnej vody, s rozpustenými 2 kg cukru. Fľašu postavte na teplé miesto, kým zmes nevykvasí. Po vykvasení sa tekutina zleje a lúhovanie zvyškov šípok sa ešte raz zopakuje, ale len s polovicou cukrového roztoku. Takto pripravené víno má zlatistú farbu. Pri zmrznutých šípkach má víno červenkastú až hnedastú farbu.
Pár dobrých rád na záver
Foto: unsplash
Šípky väčšinou hneď spracujeme na ďalšie použitie. Ak ich chcete konzumovať hneď, najjednoduchším spôsobom je pridať ich do smoothie. Mixér ich úplne rozseká a v kombinácii spolu s ostatným ovocím sú dobre stráviteľné. Kreativite sa medze nakladú, a tak skúste experimentovať. Uvarené, mäkké šípky pridajte do koláčov. Skúste ich macerovať v alkohole a použiť namiesto sušených hrozienok. Ich chuť bude intenzívnejšia a váš dezert bude vďaka tomu zaujímavejší. Taktiež ich môžete rozmixovať do hladka a pridať do plnky. Prajeme vám dobrú chuť.