Trek naprieč Bhutánom: Trans Bhutan Trail
Po šesťdesiatich rokoch je verejnosti znovu prístupný trek, známy ako Trans Bhutan Trail.

V minulosti šlo o dôležitú súčasť Hodvábnej cesty, ktorú využívali obchodníci, mnísi i armády. Turistická trasa, dlhá vyše štyristo kilometrov, vedie cez 18 väčších mostov zo západu na východ krajiny. Od roku 2019 prešla výraznými rekonštrukciami a dnes láka ekoturistov z celého sveta.
Čo je chodník naprieč Bhutánom
Foto: Trans Bhutan Trail
Trans Bhutan Trail (TBT) spája desiatky miest a dedín, ale aj minulosť, prítomnosť a budúcnosť krajiny. Celkovo treba zdolať 403 kilometrov a 10-tisíc schodov. Po absolvovaní treku zrejme pochopíte, prečo patrí Bhután medzi najšťastnejšie krajiny na svete. Na rozlohe o niečo menšej než Slovensko žije len 750 000 ľudí, pre ktorých je pokoj a mierumilovnosť nadovšetko. Budhistický národ je vzorom pokoja a transcendencie. A na tejto ceste tak objavíte aj vnútorný pokoj a zmierenie.
Príroda po ceste TBT
Foto: Trans Bhutan Trail
Po ceste Bhutánom objavíte 5 400 druhov rastlín, z toho 300 liečivých. Dvesto druhov cicavcov a 770 druhov vtákov, čo je viac než množstvo, ktoré sa nachádza v Kanade, USA a Mexiku dokopy. Pri ceste Bhutánom zostúpite do údolí vo výške 150 m n. m. a vystúpite do pohorí s výškou až 7 500 m n. m. Prejdete džungľou, lesom, horskými údoliami aj hrebeňmi. Aby ste sa nestratili, pred cestou si stiahnite mobilnú aplikáciu TBT, ktorá vám pomôže zorientovať sa a nájsť zaujímavé aj užitočné miesta po trase.
Čo jesť a piť v Bhutáne
Bhután je priesečníkom kuchýň Číny, Tibetu, India a Kórey. Medzi inými tu môžete skúsiť bhutánske knedličky momo, ktoré sú plnené bravčovým alebo hovädzím mäsom, kapustou a syrom. Populárne jedlo je aj phaksha paa, štipľavé bravčové mäso s reďkovkami alebo špenátom. Národným jedlom je tu ema datshi. Datshi je je syrová omáčka z kravského mlieka. Tá sa spojí so zelenými čili papričkami a zeleninou. Alternatívou je táto omáčka so zemiakmi, ktorú nájdete pod menom kewa datshii.
Po ceste si určite doprajte aj miestne čaje – maslový, čaj s mliekom s názvom ngaja, alebo čierny. Miestni vyrábajú z ryže aj ryžové víno a turistom isto dobre padne aj miestne pivo.
Kedy je najlepšie cestovať do Bhutánu
Foto: Trans Bhutan Trail
Ak zvažujete, kedy vyraziť, máj je ideálny mesiac na návštevu Bhutánu. No ak potrebujete viac času, odporúčame aj čas od septembra do novembra. Vtedy sa vyhnete horúčavám centrálnej časti Bhutánu a vyhnete sa aj snehu, ktorý by vás od decembra mohol zastihnúť na severe. Teploty sa tak budú pohybovať medzi príjemnými 15 a ešte stále znesiteľnými 30 stupňami Celzia.