Żurek, bigos, pierogi: nahliadnutie do kuchyne našich severských susedov
Poľsko je rozsiahla krajina, ktorá má osemnásobok obyvateľov Slovenska a šesťnásobne väčšiu rozlohu. A túto prevažne rovinatú krajinu neobišli najrôznejšie kulinárske vplyvy. Avšak sú aj recepty, na ktoré národnostne hrdí Poliaci nedajú dopustiť. Toto sú typické poľské jedlá.
![Żurek, bigos, pierogi: nahliadnutie do kuchyne našich severských susedov](https://drivemagazine.sk/media-library/image.jpg?id=26113901&width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C208%2C0%2C208)
Čo si dať na obed či večeru počas výletu v Poľsku? Určite si vyberiete. Tunajšiu kuchyňu okrem priamych susedov ovplyvnila aj gastronómia Ruska, Rakúska, Maďarska či kulinárske vplyvy židovskej, francúzskej, tureckej a talianskej kuchyne. Podobne ako u nás sa tu pripravte na sýte jedlá, kde dominuje mäso, zemiaky a zelenina, ako napríklad kapusta. Táto kuchyňa nešetrí smotanou a vajcami a pokiaľ chcete vyskúšať poľské dobroty, tieto tri stoja za to:
Żurek: polievka, čo robí chlapov silných ako steny
Foto: 123rf
Staré sliezske príslovie hovorí „Ze żuru, chłop jak z muru".Aj bez prekladu je jasné, že táto polievka je hlboko zakorenená v tunajšej tradícii stolovania. Základom żurku je ražný zákvas, čiže ide o polievku na kyslo. Samotný kvas Poliaci zvykli mať doma neustále, podobne ako je to pri populárnom kváskovaní a pečení chleba. A na túto prípravu treba celé dni. Ak si teda chcete urobiť żurek doma, odporúčame pre začiatočníkov kúpiť si ho v obchode – či už vo fľaši, škatuľovom obale, alebo instantný. Táto polievka je rôznorodá naprieč krajinou ako jej regióny, no zvyčajne v nej nájdete klobásu, uvarené vajce a celý uvarený zemiak. Najväčším zážitkom v reštaurácii je objednať si túto polievku v chlebe.
Bigos: poľovnícky guláš s kapustou
Bigos, často označované za národné poľské jedlo, je poľskou verziou u nás viac známeho gulášu. S jeho podávaním začal Vladislav II. Jagell počas poľovačiek. V tomto guláši sa objavuje kyslá, ale aj čerstvá kapusta, červené mäso, údený bôčik, klobása aj huby. Aj tu sa v regiónoch zvyky líšia, a tak nájdete aj bigosy s paradajkovým pretlakom, sušenými slivkami či červeným vínom. Nesmie však chýbať dochutenie majoránkou a rascou a fajnšmekri hovoria, že ani lyžica medu na záver neuškodí. Podáva sa s chlebom a niekedy zemiakovou kašou, no v gastro prevádzkach si aj toto jedlo niekedy môžete objednať priamo v chlebe.
Pierogi: ako naše pirohy, len pestrejšie
Kým bigos je poľským jedlom, ktoré našlo svoju cestu aj do bieloruskej a ukrajinskej kuchyne, pirohy sú importovaným jedlom. Príbehy o ich pôvode sa líšia – od dovozu receptu Marcom Polom z Číny až po tatárske príbehy o príchode receptu počas ich nájazdov z Ruska. Každopádne, kým u nás sa varené polmesiace cesta obmedzili u väčšiny ľudí na zemiakovo-bryndzovú plnku, Poliaci ich plnia tými najrozličnejšími plnkami. Pirohy sú tu skutočne slávnostným jedlom. Pôvod tohto slova pochádza zo staroslovanského slova „pir", čo v preklade znamená slávnosť. Rozmanitosť pirohov v Poľsku je obrovská. Od tých sladkých, plnených sezónnym ovocím, ako sú slivky, marhule, čučoriedky, čerešne či jahody, až po tie slané, vždy zvyčajne podávané s poliatym roztopeným maslom. Môžete si vybrať podľa chutí: zemiakovo-smotanové, so syrom a cibuľou, s mletým mäsom, kyslou kapustou a hríbmi, so špenátom a artičokami, hríbové... Jeden život je proste prikrátky na ochutnanie všetkých typov poľských pirohov.