Żurek, bigos, pierogi: nahliadnutie do kuchyne našich severských susedov
Poľsko je rozsiahla krajina, ktorá má osemnásobok obyvateľov Slovenska a šesťnásobne väčšiu rozlohu. A túto prevažne rovinatú krajinu neobišli najrôznejšie kulinárske vplyvy. Avšak sú aj recepty, na ktoré národnostne hrdí Poliaci nedajú dopustiť. Toto sú typické poľské jedlá.

Čo si dať na obed či večeru počas výletu v Poľsku? Určite si vyberiete. Tunajšiu kuchyňu okrem priamych susedov ovplyvnila aj gastronómia Ruska, Rakúska, Maďarska či kulinárske vplyvy židovskej, francúzskej, tureckej a talianskej kuchyne. Podobne ako u nás sa tu pripravte na sýte jedlá, kde dominuje mäso, zemiaky a zelenina, ako napríklad kapusta. Táto kuchyňa nešetrí smotanou a vajcami a pokiaľ chcete vyskúšať poľské dobroty, tieto tri stoja za to:
Żurek: polievka, čo robí chlapov silných ako steny
Foto: 123rf
Staré sliezske príslovie hovorí „Ze żuru, chłop jak z muru". Aj bez prekladu je jasné, že táto polievka je hlboko zakorenená v tunajšej tradícii stolovania. Základom żurku je ražný zákvas, čiže ide o polievku na kyslo. Samotný kvas Poliaci zvykli mať doma neustále, podobne ako je to pri populárnom kváskovaní a pečení chleba. A na túto prípravu treba celé dni. Ak si teda chcete urobiť żurek doma, odporúčame pre začiatočníkov kúpiť si ho v obchode – či už vo fľaši, škatuľovom obale, alebo instantný. Táto polievka je rôznorodá naprieč krajinou ako jej regióny, no zvyčajne v nej nájdete klobásu, uvarené vajce a celý uvarený zemiak. Najväčším zážitkom v reštaurácii je objednať si túto polievku v chlebe.
Bigos: poľovnícky guláš s kapustou
Bigos, často označované za národné poľské jedlo, je poľskou verziou u nás viac známeho gulášu. S jeho podávaním začal Vladislav II. Jagell počas poľovačiek. V tomto guláši sa objavuje kyslá, ale aj čerstvá kapusta, červené mäso, údený bôčik, klobása aj huby. Aj tu sa v regiónoch zvyky líšia, a tak nájdete aj bigosy s paradajkovým pretlakom, sušenými slivkami či červeným vínom. Nesmie však chýbať dochutenie majoránkou a rascou a fajnšmekri hovoria, že ani lyžica medu na záver neuškodí. Podáva sa s chlebom a niekedy zemiakovou kašou, no v gastro prevádzkach si aj toto jedlo niekedy môžete objednať priamo v chlebe.
Pierogi: ako naše pirohy, len pestrejšie
Kým bigos je poľským jedlom, ktoré našlo svoju cestu aj do bieloruskej a ukrajinskej kuchyne, pirohy sú importovaným jedlom. Príbehy o ich pôvode sa líšia – od dovozu receptu Marcom Polom z Číny až po tatárske príbehy o príchode receptu počas ich nájazdov z Ruska. Každopádne, kým u nás sa varené polmesiace cesta obmedzili u väčšiny ľudí na zemiakovo-bryndzovú plnku, Poliaci ich plnia tými najrozličnejšími plnkami. Pirohy sú tu skutočne slávnostným jedlom. Pôvod tohto slova pochádza zo staroslovanského slova „pir", čo v preklade znamená slávnosť. Rozmanitosť pirohov v Poľsku je obrovská. Od tých sladkých, plnených sezónnym ovocím, ako sú slivky, marhule, čučoriedky, čerešne či jahody, až po tie slané, vždy zvyčajne podávané s poliatym roztopeným maslom. Môžete si vybrať podľa chutí: zemiakovo-smotanové, so syrom a cibuľou, s mletým mäsom, kyslou kapustou a hríbmi, so špenátom a artičokami, hríbové... Jeden život je proste prikrátky na ochutnanie všetkých typov poľských pirohov.