Tradičné veľkonočné pochúťky
Veľká noc je najväčším sviatkom kresťanstva, ale od staroveku bola aj sviatkom jari a oživenia prírody. Ako pri každom významnom sviatku, aj na Veľkú noc konzumujeme symbolické jedlá, ktoré majú význam zakorenený v náboženskej alebo ľudovej viere.

Medzi najznámejšie veľkonočné zvyky patrí oblievačka a obdarúvanie mládencov maľovanými vajíčkami – kraslicami. Maľovanie a darovanie vajíčok predstavujúcich život, znovuzrodenie a vzkriesenie sa rozšírilo po celom svete. Vajíčka sú jedným z najstarších veľkonočných jedál, ale po pôstnom období na slávnostnom stole samozrejme nájdeme aj varenú, údenú šunku i pokrmy z jahňacieho mäsa.
Jahňacina – sviatočné obetné jedlo
Foto: 123rf
Jahňa je biblické obetné zviera, ktoré symbolizuje vzkriesenie Ježiša, preto zohráva významnú úlohu vo veľkonočnom menu. Oplatí sa vybrať si mäso čo najmladšieho zvieraťa, pretože je najchutnejšie. Klasickými koreninami jahňacieho mäsa sú rozmarín a tymian.
Pri príprave pečeného jahňacieho stehna s rozmarínom mäso očistíme od loja a dôkladne umyjeme. Marinádu pripravíme z nasledujúcich surovín: olivový olej, cesnak, horčica, mleté čierne korenie a rozmarín. Mäso osolíme, potrieme marinádou a dáme do chladničky na niekoľko hodín. Pred pečením vymastíme ohňovzdornú misu, vložíme do nej jahňacie mäso, pridáme rozmarín a cesnak. Podlejeme suchým červeným vínom a upečiemev predhriatej rúre. Ponúkame so zemiakovým šalátom s majonézou.
Šunka a vajcia – klasická dvojica
Foto: 123rf
Vajcia sú asi najvýraznejším symbolom Veľkej noci, ale aj šunka je nenahraditeľná na sviatočnom stole. Vynikajúco sa dopĺňajú, dajú sa použiť nespočetným spôsobom a na studených misiach sú tiež veľmi dekoratívne. Výborne sa dopĺňajú farebnou čerstvou zeleninou, ako sú reďkovky, jarná cibuľka a rôzne šaláty.
Tajomstvo lahodnej varenej šunky spočíva v pridaných koreniach. Do vriacej vody pridáme bobkový list, celé čierne korenie, cibuľu, cesnak, rôzne bylinky. Gurmáni môžu pridať aj borievky, škoricu alebo aj aníz. Soliť netreba, pretože šunka je sama slaná. Uvarenú šunku necháme vychladnúť vo vode, potom ju môžeme nakrájať a podávať.
Ozdobou sviatočného stola môžu byť aj plnené vajíčka. Vychladené, natvrdo uvarené vajcia očistíme a nakrájame na polovice. Opatrne vyberieme žĺtky, ktoré zmiešame s nakrájanou jarnou cibuľkou, horčicou a kyslou smotanou. Podľa chuti osolíme, okoreníme a poriadne premiešame. Zmesou opatrne naplníme bielky lyžičkou alebo pomocou zdobiaceho vrecka. Nakoniec ich môžeme ozdobiť mletou červenou paprikou, jarnou cibuľkou, reďkovkami alebo petržlenovou vňaťou.
Tradičný veľkonočný koláč
Lahodný kysnutý koláč nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Pravý veľkonočný koláč je len mierne sladký, pretože ho často ponúkajú k varenej šunke. Tradičný koláč je vyrobený z piatich vrkôčikov. Je veľmi chutný aj s pudingovou, kakaovou alebo tvarohovou plnkou.
Na cesto koláča potrebujeme múku, vodu, olej, kryštálový cukor, droždie a soľ. Vykysnuté cesto nakrájame na toľko častí, koľko pletencov budeme potrebovať. Z cesta vytvarujeme valce, ktoré spletieme. Hotový koláč dáme na plech, potrieme vajcom a posypeme makom, vlašskými orechmi alebo mandľami. Pečieme v predhriatej rúre. Podávame vychladnuté.