Čo jedia Briti, Francúzi a Gréci na Vianoce
Vianoce sú čas, ktorý všetci poznáme rovnako, no inak. Každá domácnosť, rodina, región a krajina má iné zvyky. Niektoré sú si príbuzné, no iné sa na míle líšia. Naprieč Európou takto môžeme vidieť veľa zvykov, no dnes sa bližšie pozrieme na Veľkú Britániu, Francúzsko a Grécko. Neodmysliteľnou súčasťou každých tradícií je dobré jedlo. Na Slovensku je klasikou kapor a kapustnica, no rôzne krajiny vás ich pohostením môžu pekne prekvapiť.

Veľká Británia
Klasická vianočná večera v Anglicku je priam kráľovská. Na tanieri tam ako hlavný chod dostanete pečené morčacie mäso, dusený kel, opekané zemiaky, brusnicovú omáčku, bohatú, napríklad orechovú plnku, takzvané “pigs in blanket”, čo sú mini klobásky obalené v slanine a tiež prírodnú omáčku z mäsa. Ak sú v rodine vegetariáni, alternatívou k morčaciemu mäsu je orechová pečienka, ktorá sa skladá z pečených gaštanov, húb a inej zimnej zeleniny.
Ak nájdete miesto na dezert po tejto výdatnej večeri, čaká vás vianočný puding, ktorý je so sušeným ovocím a vianočným korením, ako je škorica, muškátový oriešok a klinčeky. Puding je potretý brandy a potom je pred podávaním zapálený, takže vždy zapôsobí. Mleté koláče (maličké koláčiky plnené sušeným ovocím a korením nazývaným mleté mäso) sú tiež veľmi známym dezertom, ktorý sa podáva so smotanou alebo brandy maslom (maslo, cukor a brandy vymiešané dokopy).
Súčasťou tradičnej večere je kosť priania. Vybraní sú dvaja ľudia, ktorí chytia svoju stranu morčacej kosti a rozlomia ju počas toho, ako si niečo želajú. Tomu, komu zostane väčšia časť z kosti želania, sa želanie splní.
Francúzsko
Čo je typická a tradičná francúzska vianočná večera? V skutočnosti sa to nazýva vianočná hostina. Aj keď to pokladáme za večeru, väčšina Francúzov servíruje svoje pokrmy už ako neskorší obed. Vianočná večera (obed) sa začína dvoma predjedlami, ktoré zvyčajne pozostávajú zo surových ustríc a slávnych escargots de Bourgogne, čo sú plnené slimačie škrupiny s maslom, petržlenom a cesnakom. Potom nasleduje hlavný chod, ktorý zvyčajne pozostáva z pečeného moriaka s fazuľami, zeleným hráškom, nakrájanými zemiakmi a varenými gaštanmi. Ako zákusok väčšina domácností ponúka bûche, čo je plochý penový koláč s čokoládovým krémom na vrchu. Podáva sa so šampanským. Samozrejmosťou je, že sa celé jedlo prekladá bielym a červeným vínom a na konci šampanským. Po vytrávení sa podáva káva a likér s čokoládou alebo hľuzovkami.
Grécko
V Grécku sú vianočné dva týždne, čo znamená dva týždne dobrého jedla. Od Štedrého večera až po Epiphany (Veľké požehnanie vody) sú tradície, obrady a oslavy v plnom prúde. Jedlo, ktoré si Gréci vtedy vychutnávajú, je napríklad plnená kapusta, Christopsomo (Kristov chlieb), mäsové pokrmy (najčastejšie bravčové) a veľa iných. Ako sladké sú tu Melomakarony a Kourabiethes. Melomakarony sú v Grécku veľmi populárne sušienky počas sviatkov. Škorica, pomaranč a klinčeky sa často používajú na to, aby tieto sušienky mali jedinečnú a atraktívnu chuť, ktorá vás omámi. Kourabiethes sú koláčiky podávané počas osláv šťastia a Vianoce sú jedny z nich. Vyrobené sú z práškového cukru a s každým zahryznutím sa zdá, že sa v ústach doslova topia. Často sa pečú spolu s opekanými mandľami. Môžu sa použiť aj iné orechy, ako sú lieskové či vlašské.
Chute Vianoc sú v každom štáte a regióne trochu iné. Je však jedno, za ktorý štedrovečerný stôl sadáme, ak sú okolo nás ľudia, pri ktorých sa cítime dobre. Láska prechádza cez žalúdok a ak je vo vzduchu dobrá atmosféra, tak nám bude každé jedlo chutiť.