Na Veľkú noc jahňacinu!
Kedysi prísne dodržiavaný štyridsaťdňový pôst sa končí Veľkou nocou. Pri príležitosti sviatku radi privítame príbuzných a známych chutným jedlom, vrátane špecialít z mladého jahňacieho mäsa.

S Veľkou nocou sa spája množstvo symbolov a ľudových zvykov, ktoré časom stratili alebo zmenili svoj pôvodný význam. Jedným z týchto veľkonočných symbolov je baránok, ktorý je spojený s narodením mladých zvierat na jar, ako aj so smrťou Ježiša, nazývaného baránok Boží (Agnus Dei) sv. Jánom Krstiteľom, pre spásu ľudstva. Nie je teda náhoda, že na Veľkú noc sú na stole najčastejšie pochúťky z jahňaciny.
Veľkonočné jahňa
Foto: unsplash
Vykostené jahňacie stehno zviažeme a nahusto špikujeme so slaninou alebo šunkou a následne osolíme. Takto pripravené mäso vložíme do zapekacej misy, prelejeme rozpáleným tukom alebo olejom a vo vyhriatej rúre opečieme do červena, pričom niekoľkokrát otočíme a polejeme vlastnou šťavou. Do precedenej šťavy vmiešame trochu paradajkovej šťavy, posypeme lyžičkou múky a zahustíme. Do hustej šťavy pridáme trochu vody a privedieme do varu. Do takto pripravenej omáčky pridáme trochu masla, aby bola hodvábne lesklá a lahodná. Pečené jahňacie mäso podávame s dusenou zeleninou alebo hlávkovým šalátom.
Jahňacie ragú
Ošúpanú cibuľu a cesnak nakrájame. Mrkvu a zeler nakrájame na kocky. Jahňacie mäso očistené od šliach a loja sa tiež nakrája na kocky. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler, mäso a za stáleho miešania dusíme. Pridáme trochu feferónkovej pasty, zalejeme červeným vínom a vývarom, pridáme bobkový list a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Umytú petržlenovú vňať nasekáme nahrubo. Ragú dochutíme pomarančovou šťavou, škoricou, soľou a korením. Pri podávaní posypeme petržlenovou vňaťou.
Jahňacina s medom a mandľovou ryžou
Foto: Pixabay
Na rozohriatom oleji speníme očistenú a nakrájanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájanú jahňacinu. Osolíme, okoreníme zázvorom, podlejeme trochou vody a prikryté varíme. Keď je mäso do polovice mäkké, pridáme cesnak, feferónku, ešte trochu vody a ďalej dusíme. Ryžu uvaríme obvyklým spôsobom. Mandle opražíme na zohriatej panvici a vmiešame do uvarenej ryže. Keď je mäso zmäknuté, pridáme sušené slivky, med a v prípade potreby znovu osolíme a koreníme. Hotové jahňacie mäso posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávame s mandľovou ryžou.
Osso bucco z jahňacieho mäsa
Foto: Pxabay
Jahňacie mäso s kosťou (alebo plátky mäsa) osolíme, okoreníme, obalíme v múke a na rozohriatom oleji niekoľko minút opečieme z oboch strán. Na troche oleja podusíme cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, cesnak, zeler a podusíme. Predpečené mäso pridáme k zelenine, zalejeme vínom a varíme, kým sa z neho nevyparí alkohol. Potom prilejeme šťavu z vývaru, prikryjeme a pečieme v predhriatej rúre na 150 °C, potom do ragú pridáme trochu paradajkového pretlaku a dusíme dovtedy, kým zhustne. Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi.
Veľkonočný baránkový koláčik
Z bielka, práškového cukru a vanilkového cukru vypracujeme tvrdú penu. Vmiešame žĺtky a postupne pridávame múku s práškom do pečiva. Formu v tvare baránka vymastíme, vysypeme múkou, vlejeme do nej cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Upečený veľkonočný baránkový koláč pred podávaním posypeme práškovým cukrom.