Biciklivel a suliba! De hogyan tegyük biztonságosan?

A kerékpározás mellett pontosan ezer és egy érv szól, a kérdés csak a hogyan. Vannak tippjeink!

Fotó: Shutterstock

A Biciklivel iskolába kétségtelenül Szlovákia egyik legfontosabb kampánya, amelynek célja, hogy oly módon járjunk iskolába, amely az egészségünkre és környezetünkre is jó hatással van. Egy ok azonban elriaszthatja a szülőket attól, hogy biciklivel küldjék csemetéiket iskolába: a félelem a balesettől. Jöjjön néhány tipp, hogyan lehet biztonságosan kerékpáron iskolába küldeni a gyereket.

Ahogy nőnek a gyerekek, egyre több bizalmat kell nekik megszavaznunk, hogy erősödjön az önbizalmuk. Ennek egyik módja, ha egyedül kerekezhetnek a suliba. Még mielőtt azonban elengedjük őket, a biztonságuk és a saját lelki nyugalmunk érdekében meg kell tennünk pár dolgot. Főleg a 11 és 14 év közötti gyerekek számítanak veszélyeztetett korosztálynak. Ők ugyanis már elég érettek ahhoz, hogy egyedül menjenek, de a barátaik hatása alatt vannak, figyelmüket elterelik a mobiltelefonjaik és a fülhallgatóik. És ez mind rizikófaktor.

​Mindig bukósisakban, fülhallgató nélkül

Fotó: Shutterstock

Az úttest egyenetlenségei, a bicikli kormányának kifordulása, járdaszegélyre hajtás és egyéb apróságok bármikor előfordulhatnak, amelyek balesetet okozhatnak. Többnyire csak kék foltokkal és horzsolásokkal járnak, ám ha beverjük a fejünket, roncsolódhat az agy, aminek egy életre szóló következményei lehetnek. A bukás pedig bármikor megtörténhet, nem függ attól, milyen hosszú útra indultunk. Ezért ragaszkodjunk mindig a bukósisak viseléséhez. Lehet, hogy nem elég menő, és fennáll a veszélye, hogy a gyermek az első sarok után leveszi. Nézzünk meg közösen az interneten olyan videókat, amelyeken a bukósisak hiánya miatt történt baleset maradandó következményekkel járt.

A másik fontos eszköz a fülhallgató. Ennek azonban semmi keresnivalója a fejen biciklizés közben. Az autók egyre halkabbak, az elektromos autóknak szinte nincs is hangjuk, és ugyanez a helyzet az elektromos rollerekkel. A gyereknek nem csak a látására kell hagyatkoznia kerékpározás közben. Sokszor a hang, a zaj az első figyelmeztetés, hogy valami nincs rendben.

​Válasszuk ki közösen az útvonalat és töltsük fel a mobilokat

A közös nyugalom érdekében jó, ha előre kiválasztjuk az iskolába vezető legmegfelelőbb útvonalat. Egy ideális világban bicikliút vezetne az iskoláig, a valóság azonban más. Válasszuk ki, és közösen próbáljuk ki az útvonalat. Kerüljük a meredek lejtőket és a forgalmas utakat. Semmiképpen se hagyjuk a gyereket olyan vasúti kereszteződéseken keresztül haladni, ahol nincsenek szemaforok. Egyezzünk meg, hogy mindig ugyanazt az útvonalat használja, esetleg kettőt. Így, ha nem érkezne meg időben, tudjuk, hol keressük. Győződjünk meg róla, hogy a mobiltelefonja fel van töltve, és kövessük a mozgását a mobilunkon.

​Látni és látszani

Fotó: Shutterstock

A közúti közlekedés aranyszabálya a látni és láthatónak lenni. Inkább világítsuk ki magunkat elöl és hátul is, és tanítsuk meg a gyereket a lámpák bekapcsolására az időjárástól függetlenül. Jelentősen segít a fényvisszaverő öltözék. A világító sárga vagy zöld dzseki habkönnyű, egyszerűen összecsomagolható, elfér az iskolai szekrénykében és megvéd a víztől és a sártól is. Amikor kiválasztjuk és leteszteljük az útvonalat, győződjünk meg arról, hogy gyermekünk képes kézzel jelezni a kanyarodást.

​Óvatosan a hátizsákkal

Fotó: Shutterstock

Az iskolai hátizsákok nagyon nehezek lehetnek, erre is gondolnunk kell. A nehéz hátizsák fékezéskor vagy kanyarodáskor felboríthatja a gyereket. Ezért ajánlott egy biciklis tesztkirándulás nehéz hátizsákkal, még akkor is, ha a gyermek állítja, tökéletesen kezeli a kerékpárt. Soha ne engedjük, hogy a gyerek a hátizsákot a kormányon hordja. Ha elöl, egy kosárkában van, meg kell szoknunk, hogy a súlya miatt élesebben vesszük a kanyarokat. Hátul viszont figyelnünk kell a lógó pántokra, amelyek könnyen belegabalyodhatnak a küllőkbe.

A kerékpár működőképességének ellenőrzéséről talán szólnunk sem kell. A biztonság kedvéért: a fékek és a váltó tökéletes működése, valamint a megfelelő guminyomás alap.

AMI MÉG ÉRDEKELHET