5 dolog, amit tudnod kell Picassóról

Például, hogy mennyit kell félretenned, ha licitálnál egy művére.

Picasso
Fotó: Shutterstock

Picasso 50 éve halt meg, így Spanyolország és Franciaország is újra reflektorfénybe helyezi a szürrealista, kubista, nem kimondottan egyszerű festőt. És hogy hol érdemes kezdened vele az ismerkedést? Megmutatjuk!

​Picassót vennél? Sok sikert!

Fotó: Sotheby's

A nagy aukciós házak árverésein rendszerint rekordot döntenek Picasso alkotásai. Az algíri nők című festményt hozzávetőleg 68,5 milliárd forintért vásárolta meg a katari miniszterelnök 2015-ben, 2021 legdrágább műalkotása pedig a közel 40 milliárdért leütött Nő ül az ablak előtt című Picasso-alkotás volt.

​Szülőházból múzeum

Fotó: Shutterstock

A múzeum, hátterében Málagával

A Málagából származó festő szülőháza ma emlékmúzeum. A történelmi belvárosban található Casa Natal-ban a Picasso család életét és a kor művészetét bemutató képeket, tárgyakat állítottak ki. Picasso műalkotásai – többek között az Avignoni kisasszonyok – a helyi Picasso Múzeumban tekinthetők meg.

​A festő második otthona

Picasso a legnagyobb hatást gyakorló alkotásait alighanem Párizsban hozta létre. A francia fővárosban található múzeumban rácsodálkozhatunk művészetének varázsára, arra, hogy a tökéletesen élethű ábrázolástól hogyan jutott el a kubista, több perspektívájú festményekig és az absztrakt fémszobrokig.

www.youtube.com

Picasso’s Guernica: Great Art Explained

.

​Galambos pacifizmus

Picasso

A békegalamb

Picasso fehér galambot ábrázoló litográfiája az 1949-es párizsi békekongresszus plakátjaként hatalmas közönségsikert aratott, ami további változatok megalkotására ösztönözte a művészt. A galamb egyébként apja egyik kedvenc motívuma volt, lerajzolását is tőle tanulta meg Picasso.

​Celebration Picasso 1973–2023

www.youtube.com

Célébration Picasso 1973-2023. L’Espagne a inspiré Picasso. Venez y trouver votre inspiration

Pablo Picasso halálának 50. évfordulója alkalmából Franciaország és Spanyolország 2023-ban a fenti címmel szervez nemzetközi kulturális rendezvénysorozatot, melyhez tematikus tárlatokkal az Egyesült Államok, Németország, Svájc, Monaco, Belgium és Románia is csatlakozik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET