5 ínycsiklandó saláta a nagyvilágból

Ki tudna ellenállni ezeknek a finomságoknak?

Fotó: Shutterstock

Tél vagy nyár, eső vagy napsütés: a saláták egyszerűen mindig tökéletes választások. Most öt olyan salit gyűjöttünk össze, amelyek mind egy-egy nemzethez köthetők, persze számos változatuk ismert.

Kuszkuszos tabbouleh – Marokkó

Fotó: Shutterstock

Tabulé

A kuszkuszt általában köretként eszik a Közel-Keleten, de a marokkóiak a nagyon népszerű tabbouleh (ejtsd: tabulé) salátába keverik. A tabbouleh-ban petrezselyem és menta a salátalevél, plusz apróra vágott paradicsomot, uborkát, hagymát, valamint párolt kuszkuszt (a kuszkuszt csak fel kell önteni egy kis forró vízzel és letakarni 15 perce, hogy megduzzadjon) kevernek hozzá, a végén pedig olívaolajjal és citromlével ízesítik. Könnyű, egyszerű és ízgazdag saláta, ami a menta miatt hűsítő is, grillezett húsok és halak mellé istenien passzol.

Üvegtészta saláta – Kína

Fotó: Shutterstock

Üvegtészta saláta

Az üvegtészta azért nagyon szuper, mert semmi allergén nincs benne, szinte bárki eheti. Az üvegtészta egész Ázsiában elterjedt, főként levesbe vagy pirítva, köretként szokták enni, de szerencsére valakinek eszébe jutott, hogy hidegen salátának is kitűnő. Ez a tésztaféle nem lisztből, hanem keményítőből (mungóbab- vagy rizskeményítő) és vízből készül. Még egy előnye, hogy nem kell főzni, csak áztatni. Egy tálba tegyünk puha, áztatott üvegtésztát, reszelt uborkát és répát, egy kis újhagymát, és akik szeretik a csípőset, egy kis friss chilit is tehetnek bele. Egy pohárban keverjünk össze kis vizet, rizsecetet, cukrot, sót, borsot, jól mixeljük össze és utána öntsük a salátára.

Tzatziki – Görögország

Fotó: Shutterstock

A legtöbben a tzatzikit (ejtsd: dzadzíki) csak gyros mellé eszik, pedig egy hihetetlen egyszerűen és gyorsan elkészíthető saláta vagy kence, amit tényleg szinte bármi mellé lehet enni. Jó barátok a görög grillezett sajttal, a halloumival, mindenféle grillnyárshoz jó, de eheted csak krémként rozspirítósra vagy pitára kenve. Az igazi és jó krémes tzatzikihez zsíros görög joghurtra, egy kis fetára, kígyóuborkára (vagy fürtös uborkára) és 2 gerezd fokhagymára lesz szükséged. A végén, tálaláshoz pedig extra szűz olívaolajra. Az uborkát reszeld le és kicsit sózd meg, hogy levet eresszen. Amíg az uborka áll, addig a görög joghurtba reszeld bele a fokhagymát, morzsolj bele kicsi fetát (ez választható), kicsit sózd és borsozd. Nyomkodd ki az uborkát szinte szárazra, és keverd a joghurtos mixhez, tedd hűtőbe, nem baj, ha áll pár órát.

Coleslaw saláta – USA

Fotó: Shutterstock

Az amerikai káposztasaláta is nagyon egyszerű és nagy szerencse, hogy a steak és a hamburger mellé így kerül valami egészséges is... A salátához szükséged lesz egy negyed fej fejes káposztára (lehet lila is), 2 sárgarépára, kis fej vöröshagymára – ezeket dobd be egy késes aprítógépbe. Az öntethez használj egy pohár joghurtot, 6 evőkanál majonézt, egy kiskanál porcukrot, sót és őrölt borsot. Keverd össze a zöldségeket és a joghurtos krémet és a salátát tedd pár órára hűtőbe, hogy összeérjen, mert úgy igazán finom.

Csirkés Waldorf saláta – Ausztrália

Fotó: Shutterstock

Mivel Ausztrália angolszász ország, azt eszik és azt szeretik, amit az angolok és amerikaiak. Persze vannak saját fogásaik is, mint a krokodilburger, de az alapételekben követik az elődöket. A Waldorf saláta nagy kedvenc Angliában, ám az ausztrálok kicsit a saját képükre formálták, azaz pirított, mustáros csirkemell kockákat tesznek a tetejére. A salátához szükséged lesz egy semleges ízű salátafélére (fejes saláta, jégsaláta vagy római saláta) megmosva, apróra vágott almára, zellerre, dióra, szőlőszemekre (lehet mazsola is), mustárban pácolt csirkemellre, az öntet pedig natúr majonéz lesz. Ez a saláta egy főfogás, de ha kihagyod a csirkét, akkor lehet köret is natúr húsok mellé.

AMI MÉG ÉRDEKELHET