Az opál hatvan árnyalata

Ami mellett az arany csillogása halovány árnyék csupán...

Fotó: Shutterstock

Napóleon felesége, Jozefina császárné is olyan ékszereket viselt, amelyek a mai Szlovákia területéről származó opálból készültek. Ismerkedjünk meg a világ legrégibb opálbányájának különlegességeivel.

www.youtube.com

Vesmírne Krásy Slovenska - Slovenské opálové Bane

Csaknem egy évszázadba telt, mire a Szalánci-hegység gyomrába turisták is bejuthattak. A világ legrégibb és Európa egyetlen opálbányája az Eperjesi járásban, Aranybánya (Zlatá Baňa) és Vörösvágás (Červenica) községek között található. Bár a mondák szerint a Szalánci-hegységben már időszámításunk előtt is folytattak opálbányászatot, a szakszerű mélyművelésű bányászat csak a 11. században indult el. A térségben fellelhető opál első írásos említése – a bánya honlapján (slovenskeopalovebane.sk) olvasható leírás szerint – a 16. századból származik.

Az opálból készült ékszerek egykoron a legmagasabb rangú nemesek és uralkodóházak kiváltságának számítottak. Az ezer színben játszó ritka ásványköveket a 19. században Bonaparte Napóleon francia császár családtagjai is nagyon megkedvelték, beleértve első feleségét, Jozefinát.

www.youtube.com

Top 10 | Most Beautiful and Fascinating Opals Around the World

Az opál színeinek különleges játékát opaleszcenciának nevezik. Hosszú időn át úgy tartották, hogy ez a drágakő felerősíti az erényeket és érzéseket, jótékonyan hat a gondolkozásra, és vonzza a szerelmet. Az általános vélekedés szerint csak jószívű emberek viselhették.

A Szalánci-hegységben található bánya a 19. századig, amíg Mexikóban és Ausztráliában be nem indult a kitermelés, a világ egyetlen ismert opállelőhelye volt. A bánya idehaza 1922-ig működött, majd csaknem száz évre bezárt. Végül egy önkéntesek által indított kezdeményezésnek köszönhetően 2015-ben sikerült újra megnyitni a nyilvánosság előtt.

Hatvan színárnyalat

www.youtube.com

Vesmírne Krásy Slovenska - Slovenské opálové Bane

A Szalánci-hegységből származó drágakő oltalom alatt álló földrajzi jelzést is kapott. Az opál természetes amorf szilícium-dioxid, változó víztartalommal, amelynek akár 60 különféle színárnyalata is lehet. Az ásványtani besorolás szerint a hazánkban fellelhető opál a legértékesebb típusba tartozik. Olyan egyedülálló természeti kincs, melyet Szlovákiában a nemzet drágakövének tartanak.

Az opálbánya azonban nem csupán az itt bányászott különleges ásvány miatt figyelemreméltó. A föld alatt 16 különböző denevérfaj közel hatezer példánya telel rendszeresen. Az opálbánya így a repülő emlősök legnagyobb hazai telelőhelyei közé tartozik. 1964-ben a denevérek védelmében a térséget védett területté nyilvánították.

Hogyan jutok oda?

A bánya 9 és 16 óra között egész évben látogatható. Óránként indul vezetett túra, amely hozzávetőleg 60 percig tart. Jegyek a www.slovenskeopalovebane.sk holnapon is foglalhatók. A felnőttjegy ára 10 euró, a harmadik életévüket betöltött gyerekek belépőjegye 5,50 euróba kerül. Ha a bánya megközelítéséhez GPS navigációt használunk, úticélként a„Portál štôlne Jozef“ kifejezést adjuk meg. A közelben parkoló, pihenő- és tűzrakóhely, valamint bolt is található.

Ha Eperjesről autóbusszal közelítenénk meg a helyet, az Opálové bane (Opálbányák) megállóban szálljunk le.

Öltözzünk melegen

A bányában egész évben állandó, 4 és 6 fok között ingadozó hőmérséklet uralkodik. Érdemes tehát melegen öltözni és merev talpú túracipőben útnak indulni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET