A legendás(an furcsa) olimpia városa. Mit tudunk Calgaryről?

Rémlik Eddie, a sas?

Fotó: Shutterstock

1988 februárjában rendezték meg a legendás 15. téli ötkarikás játékokat a kanadai Calgaryben, egy új korszak első olimpiáját, amely olyan lelkes amatőröktől lett emlékezetes, mint „Eddie, a sas” és a jamaikai bobcsapat.

Nyolc alkalommal pályázott Kanada, mire megkapta a téli olimpia rendezési jogát. Az 1976-os montréali nyári játékok kegyetlenül elszálló költségei óvatosságra intették a szervezőket, akik számos önkéntest vontak be a programok lebonyolításba, és a közvetítések jogdíjából is rekordbevételt szereztek. Az első 16 napos téli ötkarikás játékokon megdőlt a résztvevők száma: 57 ország 1423 sportolója indult hat sportágcsoportban (északi sí, alpesi sí, bob és szánkó, gyorskorcsolya, műkorcsolya, jégkorong), amelyek mellé bemutató jelleggel bekerült a programba a curling, a freestyle sí és a rövidpályás gyorskorcsolya is, ami előrevetítette a versenyszámok jövőbeni bővülését. Az éremtáblázaton az első két helyet a Szovjetunió és az NDK szerezte meg – ez a két ország téli olimpián utolsó alkalommal szerepelt ilyen elnevezéssel.

De mit érdemes tudni Calgaryről?

Tiszta vizű város

Kanada legmagasabban fekvő nagyvárosát a Bow és Elbow-folyók találkozásánál, a préri szélén alapították. Neve, Calgary, skót gael nyelven tiszta vizet jelent. A városon átfolyó Bow útvonala egy megfeszített íjra emlékeztet, amelynek húrja a központot öleli át.

150 év öröksége

A város szabadtéri helytörténeti múzeumában, a Heritage Park egyik felén a környék vadászainak, bányászainak és pionírjainak életét mutatják be a vasút előtti időkből, míg a másik felén a városiasodott, alig 150 éves közösség intézményeit. A park kisvonattal is bejárható.

www.youtube.com

Calgary Overview | An informative introduction to Calgary, Alberta

Máig élő cowboykultusz

Júliusban két héten át cowboyok lepik el Calgary utcáit. A híres Calgary Stampede fesztiválon felvonulás, ügyességi versenyek, sportbemutatók hozzák vissza a Vadnyugat hangulatát. A rendezvény fénypontja a Stampede Park stadionjában megrendezett rodeó.

Grizzlyk és szarvasok földjén

A grizzlyk, pumák és jávorszarvasok lakta Sziklás-hegység nemzeti parkjai az UNESCO Világörökség részét képzik. A Banff National Park monumentális hegyeit türkiz színű tavak, hatalmas vízesések szabdalják, míg a Jasper National Park a gleccserek birodalma, ahol számos hőforrás található.

Forrás: Shutterstock

A Spirit Island a Jasper Nemzeti Parkban

Meleg szél a tél közepén

A chinook, a Sziklás-hegység felől érkező meleg és száraz hegyvidéki szél napokra nyarat varázsol a tél közepén Calgary hidegtől dermedt utcáira. Az 1988-as olimpiát azonban alaposan felforgatta: versenyszámokat kellett elhalasztani az olvadás vagy az akár 160 km/h sebességgel széllel támadó orkán miatt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET