A bilbaói Guggenheim Múzeum érdekességei

A rossznyelvek szerint csak kiállító térnek alkalmatlan, amúgy csodálatos.

Fotó: Shutterstock

Az előző részben bemutattuk az idén 25 éves bilbaói múzeum, amelynek létrejötte életet lehelt egy gyengélkedő posztindusztriális városba. De most nézzük a titkait!

Az építészzseni

Bár ez a legismertebb műve, Frank Gehry szerte a világban letette a névjegyét: hozzá köthető a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a prágai táncoló ház, az észak-spanyolországi Hotel Marqués de Riscal és a manhattani Spruce street különleges felhőkarcolója is.

www.youtube.com

The playful architecture of Frank Gehry

A Bilbao-effektus

A bilbaói múzeum látványossága a turizmus fellendülését és ezáltal a város virágzását is magával hozta. Ezt a jelenséget gyakran Bilbao-hatásként is emlegetik, pedig nem szabad megfeledkezni a városfejlesztési munkáról sem, amely a múzeum átadása óta folyamatosan, vagyis 25 éve zajlik.

Fotó: Shutterstock

Bomba a bejáratnál

Magát az épületet számos kültéri műalkotás veszi körül, közülük is talán a legismertebbek az amerikai vizuális művész, Jeff Koons művei. A bejáratnál láthatjuk a Puppy (Kölyökkutya) nevet viselő óriási virágszobrát, amelybe 1997-ben, az átadás előtt terroristák bombákat csempésztek. Szerencsére a merénylet meghiúsult.

Virtuális bejárás

A város mindenképpen megér egy látogatást, hiszen számtalan látnivaló és egészen egyedi hangulat vár minket Baszkföldön. De addig is bepillanthatunk a múzeumba az intézmény weboldalán, ahol lehetőségünk van virtuálisan is bejárni a különleges, formabontó épületet..

AMI MÉG ÉRDEKELHET