Jánošík, a szlovák Robin Hood nyomában

Fókuszban Terhely, a betyár otthona, illetve az ország legszebb hegyének környéke.

Fotó: Shutterstock

Terhely a Kis-Fátra legismertebb faluja, mely történelmének, sajátos hagyományainak és országos hírű folklórjának köszönhetően egyúttal a régió kulturális központja is. Már önmagában ez is elég lenne ahhoz, hogy ellátogassunk ide, az pedig csak hab a tortán, hogy a Kis-Fátra hegyeinek és völgyeinek felfedezéséhez is tökéletes kiindulópont.

Lenyűgöző természeti környezet, kiváló gyalogos és kerékpáros túraútvonalak várják a Terhelyre látogatókat, amelyet gyakran a Vrátna-völgy kapujaként is emlegetnek. A Kis-Fátra egész évben izgalmas úticél, a környéken a nyári és a téli sportok kedvelői is megtalálják a számításaikat. Akik pedig kevésbé aktív pihenésre vágynak, csendben élvezhetik a békés tájra nyíló kilátást, a Kis-Fátra rejtett zugaiban a fenyvesek susogását és a kristálytiszta levegőt.

​Jánošík – avagy hogyan lesz egy betyárból nemzeti hős?

Terhelyhez sok legenda és mítosz kötődik, melyek közül kétségtelenül Juraj Jánošík alakja a leghíresebb, aki ebben a községben született 1688-ban.

A gazdag földesurakat fosztogató és a szegényeket támogató betyárt a nép emlékezete szlovák nemzeti hőssé tette.

Népszerűsége több mint három évszázadba töretlen, sőt, a tiszteletére felállított hét és fél méteres szobor a falu egyik turisztikai látványossága lett. Születésének 330. évfordulója alkalmából, 2018. augusztus elején megnyitották a legendás betyár jelképes házát, ahol Jánošík szobája mellett a családja történetét bemutató kiállítás is megtekinthető, és még saját emlékérmet is verhetnek a látogatók.

A községben nagy hagyománya van a Jánošík Napok fesztiválnak, melyet 2022-ben már 60. alkalommal rendeznek meg. A helyi folklórt és népművészetet bemutató rendezvény már kétszer is megkapta Az év turisztikai látványossága díjat.

www.youtube.com

Jánošík 1 časť 1962 FullHD 1080i sk

​Jánošík-szurdokok

A három részből – Alsó-szurdok, Új-szurdok és Felső-szurdok – álló szurdokrendszer Terhely egyedülálló természeti látványossága. A Kis-Fátra legnépszerűbb kirándulóhelye – a vadregényes túraútvonal mentén több mint húsz vízesést és különös alakú sziklaképződményeket is láthatunk.

www.instagram.com

Login • Instagram

​Terhely szíve

A Kis-Fátra Nemzeti Park állat- és növényvilágát bemutató tanösvény végén található a 30 méter magas Terhely szíve kilátó (Rozhľadňa Terchovské srdce). A háromteraszos építményről szép kilátás nyílik Terhelyre, valamint a Kis-Fátra hegycsúcsaira.

Fotó: Shutterstock

​Kis-Fátra Nemzeti Park – télen-nyáron élmény

A Kis-Fátra Nemzeti Park területe viszonylag kicsi, mindössze 226 négyzetkilométer, de elképesztően gazdag élővilággal büszkélkedhet, és több endemikus faj is él itt. A Kis-Fátra Szlovákia negyedik legmagasabb hegysége, amely különböző nehézségi fokozatú túraútvonalakkal, szakadékokkal, kanyonokkal, vízesésekkel, sziklatornyokkal, télen pedig remek síközpontokkal várja a kirándulókat. A nyári hőségben pedig az árnyas erdőkben és a szurdokokban tett séta valóságos felüdülést jelent.

A Kis-Fátra az ország azon kevés turisztikai régiójának egyike, amely egész évben teljes értékű kikapcsolódást kínál. A hegység legmagasabb csúcsa a Nagy-Kriván (1709 m), a legérdekesebb azonban a nemzeti park logójában is szereplő Nagy-Rozsutec (1610 m), amely sokak szerint Szlovákia legszebb hegye. Természetesen egy legenda is kapcsolódik hozzá: a helyiek szerint Jánošík ezen a hegyen rejtette el a gazdagoktól zsákmányolt kincseit.

Fotó: Shutterstock

De vajon hol lehetnek a kincsek?

AMI MÉG ÉRDEKELHET