500 éves, rejtett kápolnára bukkantak a kolozsvári templomban​

Minden eddiginél alaposabb feltárást végeztek felújítás közben.

Fotó: Shutterstock

Míg előző cikkünkben bekukkantottunk a 800 éves múlttal büszkélkedő kolozsvári Szent Mihály-templom történetébe és az izgalmas felújításba, most néhány érdekes részletet osztunk meg a templomról.

Harangok

A templomnak jelenleg öt harangja van, a legnagyobb, a 2700 kg-os, 178 cm átmérőjű Szent Mihály nagyharang 1924-ben Aradon készült, miután az elődje váratlanul megrepedt. Az öt harangból négy Hőnig Frigyes mester munkája, a legkisebb, 280 kg-os kisharang azonban 1657-ből maradt ránk.

A védőszent

A Szent Mihályt ábrázoló dombormű 1444-ben került fel a homlokzatra. A templom és egész Kolozsvár védőszentje azután kapott helyet a főkapu felett, hogy Szent Mihály napján a város visszakapta a korábban, az 1437-es parasztfelkelés után elveszített kiváltságait.

Fotó: Shutterstock

Régészeti felfedezések

Az elmúlt évtizedekben nem volt régészeti kutatás a templomban, a mostani felújítás azonban ezen a téren is újdonságokat hozott. Az északi mellékszentély feltárása során megtalálták egyebek közt a 14. században kialakított északi kápolnát, annak régi járószintjét és az oltárasztalt is, a hozzá vezető lépcsőfokkal.

www.youtube.com

Régészeti felfedezések a kolozsvári Szent Mihály-templomban

A Fő tér

A templomnak helyet adó központi tér egy 20. század eleji feltárás szerint már a római korban is lakott volt, de találtak az újabb kőkori ember jelenlétére utaló leleteket is. A teret körülvevő épületekben szinte minden jelentősebb építészeti stílus jegyeivel találkozhatunk, közepén pedig 1902 óta a város szülöttének, Mátyás királynak a szobra áll.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET