A legrégebbi és a legszebb karácsonyi vásárok

Chicago, Strasbourg, Budapest: mindegyik a németektől indult.

Fotó: 123RF

A pandémia miatt teljes bizonyossággal nem lehet előre tudni, hogy idén hol és meddig tarthatnak nyitva a karácsonyi vásárok. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy néhány világhírű karácsonyi vásár hagyománya több évtizedre, sőt, évszázadra nyúlik vissza, és a jövőben is meg fogják őket rendezni. Nosztalgiázzunk és tervezzünk egyszerre: íme, a legérdekesebb karácsonyi vásárok!

Drezda, Németország

Németország híres a karácsonyi vásárairól, amelyek a világ minden tájáról mágnesként vonzzák a turistákat. Nehéz közülük bármelyiket is kiemelni, ám Drezdát semmiképpen sem hagyhatjuk figyelmen kívül, ugyanis ez a város büszkélkedhet a világ legrégebbi karácsonyi vásárával. A Dresdner Striezelmarkt hagyománya 1434-ig nyúlik vissza. Ez a karácsonyi vásár valóban különleges, amit az is bizonyít, hogy csaknem 600 éve töretlen a népszerűsége és évente mintegy hárommillió látogató keresi fel. 240 pompás stand, karácsonyi piramis, körhinta, gyönyörű karácsonyfa, finom falatok és számtalan kézműves termék várja a vásárlókat. Mindössze egy baj van vele: kár, hogy csak karácsonyig tart.

Strasbourg, Franciaország

www.youtube.com

🇫🇷🎄Strasbourg Christmas Walk - The Cathedral Christmas Market - 【4K 60fps】

Elzász varázslatos ősi központja joggal nevezi magát a „karácsony fővárosának”. Strasbourg ad otthont Európa egyik legrégebbi karácsonyi vásárának, amelyet először 1570-ben rendeztek meg. Manapság már szinte az egész város egy nagy karácsonyi vásárrá alakul át, ahol annyi a látnivaló, hogy egész nap lehet bolyongani, ajándékokat vásárolni – és persze kiváló elzászi bort kortyolgatni. Mindenképpen látogassunk el Strasbourg óvárosának főterére – Place Kléber –, ahol a világ legnagyobb karácsonyfáját csodálhatjuk meg.

Budapest, Magyarország

Fotó: Instagram

Az interneten leadott szavazatok alapján Budapest büszkélkedhet Európa legjobb karácsonyi vásárával. A magyar és a külföldi vendégek körében is elképesztően népszerű rendezvény a tervek szerint 2022. január 1-jéig tart nyitva. Megtalálható itt minden, ami a karácsonyi hangulathoz szükséges: kézműves termékek, lenyűgöző dekorációk, tájjellegű finomságok, de kóstolhatunk akár szilvapörköltet is. A történések fő helyszíne a Szent István-bazilika környéke és a Vörösmarty tér, ahol a híres Gerbeaud cukrászda homlokzata fényfestéssel egy hatalmas adventi naptárrá változik.

Chicago, USA

www.instagram.com

Login • Instagram

A karácsonyi vásárok hagyománya a német nyelvterületről terjedt el szerte a világon, így az USA-ba is a német bevándorlók hozták el. A legautentikusabb európai karácsonyi hangulatot Amerikában Chicago szívében lehet átélni. A Daley Plaza 25 éve ad otthont a német Christkindlmarket fesztiválnak, melyet minden évben több mint egymillió látogató keres fel. Fő attrakciója a fényárban úszó hatalmas karácsonyfa, amely alatt a chicagóiak összesűrítve élvezhetik mindazt, ami Németország és Ausztria karácsonyi vásárait jellemzi, a fúvószenekaroktól kezdve a péksüteményeken és húsárukon át a legfinomabb sörökig.

Montréal, Kanada

Fotó: Instagram

A világ második legnagyobb francia nyelvű városában a Grand Marché de Noël – azaz a nagy karácsonyi vásár – az európai és az amerikai karácsonyi hagyományok különleges kombinációját kínálja. December 1. és 24. között a Szent Katalinról elnevezett sétálóutcában kézműves termékeket és karácsonyi finomságokat kínálnak. Kiemelt szerep jut francia Kanada fő művészeti központjának, a Place des Arts-nak – a Művészetek terének –, ahol manóműhellyel, Mikulás-szánokkal, jegesmedvékkel és karaoke-igluval várják a gyerekeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET