Ausztriában terem a világ legdrágább kaviárja

Ráadásul albínó. Ami máshol hátrány, ez esetben előnyt jelentett.

Fotó: Grüll

A kaviár a köztudatban a drága és elegáns étel jelképe. De honnan is jön, és mitől olyan drága? Utánajártunk.

Sós csemege

A legjobb minőségű kaviárok a fine dining degusztációs menük részét képezik általában, de akad a világon azért néhány étterem, ahol megkóstolhatod a különleges ikrákat magában is, önálló csemegeként. A valódi kaviár a tokhalfélék sóval pácolt ikrája, na de nem mindegy, milyen minőségű az ikra! A klasszikus kaviár a Kaszpi-tengerben és a Fekete-tengerben élő tokhalfélékből származik: ezek a beluga, ossetra vagy sevruga kaviárok. A tokhalfélék egyébként elérhetik a két méter hosszúságot, és akár száz évesek is lehetnek. Akkor mi teszi a kaviár kinyerését ilyen költségessé?

Mitől olyan drága?

Először is, egyre kevesebb tokhal él a természetes élőhelyén, mivel a nőstény tokfélék csak körülbelül tíz éves korukban kezdenek el ikrát termelni, és ha minden ikrát elvesznek, akkor nincs szaporulat. A nőstények a legtöbb és a legjobb minőségű ikrát 15 éves korukban termelik, de ezt ugye nem mindig várják ki a halászok. A kaviárok legnagyobb része tenyészetekből származik, és ugye ahhoz, hogy a legjobb kaviárt kapjuk, legalább 15 éves koráig kell nevelgetni a halat.

Osztrák patakvíz

youtu.be

This Caviar Will Set You Back $100,000

A legjobb és legdrágább kaviár az ausztriai (salzburgi) Grüll márka Strottarga Bianco kaviárja: 100 000 euró/kg áron juthatunk hozzá. A Grüll az albínó kaviárjáról lett híres, hiszen ez egy nagyon ritka fajta – ahogy ugye a természetben is nagyon ritkák az albínó egyedek. Ráadásul a fehér halak hibás génjei miatt ezek a tokhalak sokkal rövidebb ideig is élnek. A Grüll fehér kaviárja vajas ízű és nagyon krémes, bársonyos az állaga. A Grüll haltenyészetben persze nagyon jól bánnak a halakkal: az alpokból lefolyó, tiszta vízben élnek, hogy minél jobb minőségű ikrát termeljenek, állítólag ettől a víztől lesz igazán különleges az ikra íze.

AMI MÉG ÉRDEKELHET