A legfinomabb egzotikus gyümölcsök

Vajon melyik a világ legfinomabb gyümölcse? Ha szerencséd van, már találkozhattatok.

Fotó: 123RF


A piacokon és az áruházak polcain a karácsonyi időszakban néha feltűnnek olyan gyümölcsök is, amilyeneket a legtöbb ember még soha sem látott, de még csak nem is hallott róluk. Ha szívesen meglepné magát valamilyen különleges déligyümölccsel, de nem tudja, melyiket válassza, cikkünk segít az eligazodásban.

Pitaja, avagy sárkánygyümölcs

Fotó: 123RF

Első látásra senki sem gondolná, hogy ez a tojásdad alakú, rendkívül szép gyümölcs valójában egy levélkaktusz, a Dél-Amerikában őshonos Hylocereus termése. Bizarr kinézete miatt sárkánygyümölcsnek is nevezik, mert pikkelyei egy mesebeli sárkány bőrére emlékeztetnek. Íze leginkább az érett kivi és a dinnye keverékére emlékeztet. Gyorsítja az anyagcserét, de emellett kiváló immunerősítő és öregedésgátló hatása is van ennek a pink vagy sárga színű gyümölcsnek. Önmagában is ízletes, de az apró fekete magokat tartalmazó fehér gyümölcshússal bármilyen gyümölcssalátát izgalmasabbá tehetünk.

Guáva – egy igazi egzotikus finomság

www.youtube.com

Organic Guava Cultivation Technology - Guava Farming And Harvest

Ez a lédús gyümölcs a Közép-Amerikában őshonos Psidium guajava fa termése. Ma már világszerte számos trópusi és szubtrópusi éghajlatú országban termesztik ezt a kerek vagy ovális alakú, apró körtére emlékeztető gyümölcsöt. Az érett guáva illatos, színe lehet fehér, sárga, rózsaszín vagy piros, íze pedig olyan, mintha az epret ötvöznénk a körtével. Rengeteg rostot, A- és C-vitamint, valamint pektint tartalmaz, jó hatással van a vérnyomásra és csökkenti a koleszterin mennyiségét is. Nyersen és feldolgozva is fogyasztják, de kompótot, zselét és gyümölcslevet is készítenek belőle, a levével pedig üdítőitalokat és édességeket ízesítenek.

Maracuja, kuruba, granadilla

Fotó: 123RF

A maracuja, avagy passiógyümölcs a nálunk is sokak által dísznövényként tartott golgotavirág (Passiflora edulis) termése. A tojásdad alakú, lila vagy sárga színű maracuja gazdag A- és C-vitaminban, valamint rostokban és káliumban. Olyan íze van, mint a guavának, csak savanykásabb. Kétfelé kell vágni és kikanalazni a finom magjait, de joghurtba keverve is isteni. Megbolondíthatjuk vele a gyümölcssalátákat, de turmixolva koktélokba is keverhetjük. Közeli rokonai a banánmaracuja néven is emlegetett kuruba (Passiflora tarminiana) és az óriás granadilla (Passiflora quadrangularis).

Karambola – a csillaggyümölcs

www.youtube.com

Growing 10 Different Varieties of Starfruit Carambola! Which Is The Most Delicious?

Ez az izgalmas egzotikus gyümölcs Malajziából származik, egy kis termetű fa, az Averrhoa carambola termése. Ha a karambolát keresztben kettévágjuk egy késsel, szabályos csillagformát kapunk – innen kapta a csillaggyümölcs elnevezést. Íze savanykás, mintha citrusféléket kevernénk össze almával és szilvával. Rengeteg C-vitamin van benne és mindössze 40 kalóriát tartalmaz. A mediterrán konyha egyik kedvelt alapanyaga, hiszen számtalan módón elkészíthető és dekorációs célokra is felhasználható. Nem kell sem meghámozni, sem kimagozni, nagyon finom salátákban, de köretként és önmagában is megállja a helyét.

Mangosztán – az istenek gyümölcse

Fotó: 123RF

A mangosztán a maláj szigetvilágból származik, a Garcinia mangostana fa termése. A gyümölcsök királynőjeként, illetve az istenek gyümölcseként is emlegetik – nem véletlenül. A vonzó kinézetű, sötétlila héjú, fehér húsú mangosztán rendkívül zamatos, igazi ínyencség, sokak szerint a világ legfinomabb gyümölcse. Íze az illatos eper, édes szőlő és érett őszibarack keveréke. Leginkább csak kelet-ázsiai élelmiszereket árusító boltokban bukkanhatunk rá, ott is csak ritkán. Ennek legfőbb oka az, hogy a mangosztán nem tárolható sokáig és a szállítást is rosszul tűri.

AMI MÉG ÉRDEKELHET