Világkonyha – A legfinomabb olajbogyók

Lila, zöld, fekete, olajban, sóban, töltve vagy üresen: az olajbogyó jó!

olajbogyó
Fotó: Shutterstock

Ha az ember betéved egy nizzai piacra, elcsodálkozik, hogy az olajbogyóknak végtelen fajtája, színe, mérete és persze íze van. Most segítünk kicsit eligazodni, hogy hol és melyik fajtákat érdemes keresni.

A mediterrán térségen kívül Afrikában és Ázsiában is őshonos az olajfa, aminek a bogyóiból olívaolajat préselnek, vagy fogyasztásra termesztik. Mindkét felhasználásra rengeteg fajta létezik. A bogyót ecetben, sós lében vagy olajban tartósítják, a fogyasztásra kész olajbogyó színe attól függ, az érettség melyik szintjén takarították be. (Az éretlen világos zöld, majd fokozatosan sötétebb zölddé változik, majd eléri a lilás-barnás színt, a legérettebb bogyó fekete.) Azon túl, hogy az olajbogyó ízletes, izgalmas alapanyaga a mediterrán és közel-keleti konyhának, nagyon egészséges is, rengeteg antioxidánst, vitamint és rostot tartalmaz. Sok helyen lehet kapni pácolt, töltött bogyóverziókat, ezek friss kenyérrel, lepénnyel önálló, ínyenc fogásként is értelmezhetőek, főleg egy forró nyári estén. A következő 10 féle olajbogyót mindenképp kóstold végig az utazásaid során! Ha pedig látványos és finom előétellel szeretnéd megkínálni a vendégeidet, akkor is bátran nyúlj a pácolt, töltött olajbogyók kínálatához, amelyek már itthon is elérhetőek.

1. Throumba Thassos

A görög Thászosz-szigetről származik és majdnem feketén szedik le télen. Ez a fajta nem a legszebb, hiszen kicsit aszott, ráncos, vékony héjú bogyó. A leszedés után még durva szemű sóban szárítják, így nagyon intenzív íze lesz, kellemesen felpuhul.

2. Kalamata

A lilás, mandula formájú, húsos, viszonylag nagyszemű fajta, hagyományosan a Peloponnészoszi-félszigeten terem. Nagyon jó minőségű, bió termés, ami semmiféle permetet vagy kezelést nem igényel – ettől is nagyon jó minőségű, és az egész világon ismerik. Minden egyes szemet kézzel szednek le érett állapotban, hogy nehogy a tökéletes bogyók lerázáskor megsérüljenek. Vörösborecetes sós lében szokták eltenni, ettől még pikánsabb lesz az íze.

Fotó: Shutterstock

Kalamata olajbogyó

Fotó: Shutterstock

Kalamata

3. Halkidiki zöld olajbogyó

A halkidiki olajbogyót Chalkidiki prefektúrában termesztik, dolgozzák fel és csomagolják. Ez a legnagyobb szemű olajbogyó Görögországban, íze erős, színe élénkzöld. Fényes a héja, kemény a húsa, finom gyümölcsös illat jellemző rá, az íze kicsit kesernyés.

4. Arbequina

Az arbequina kicsi, kerek olajbogyó, amely a spanyol Arbeca városában honos, és bár nyersen pácolt bogyóként is finom, valójában ebből nyerik a világ egyik legjobb olívaolaját. Spanyolországon kívül az Egyesült Államokban is termesztik.

5. Cerignola

A hatalmas, zamatos (és látványos) cerignola olajbogyók Puglia tartományból származnak. Ha villogni szeretnél valami szép és finom előétellel, akkor vegyél mindenféle színben pompázó cerignola olajbogyót, amiket maggal, magozva, pácolva és töltve is sok helyen lehet már kapni. Az élénk zöld, piros, lila és fekete bogyók isteniek, húsosak és esztétikusak.

Fotó: Shutterstock

Cerignola olajbogyó

6. Picholine

Ezek a nagyszemű, feszes, zöld bogyók Provence legkedveltebb bogyói, de az olasz riviérán és Marokkóban is teremnek. Egyedi, enyhe íze van, ami összetéveszthetetlen, éppen ezért ezt a fajtát sima, sós pácban érdemes először megkóstolni.

7. Aloreña

A malagai Aloreña bogyóból készült Aceituna Aloreña de Málaga egy fűszeres olajbogyó, erjesztett, sózott fajta. A hagyományos fűszerezése (kakukkfűvel, édesköménnyel, fokhagymával, borssal) miatt helyi különlegesség lett, tehát ha Malagára utaznál, akkor ez az olajbogyó, amit mindenképp meg kell kóstolnod.

8. Beldi

A beldi vagy Belden olajbogyót eredetileg Marokkóban termesztik, ez egy aprószemű, nem annyira húsos fajta, viszont nagyon gazdag ízű. Fűszeres ételekben, salátákban remekül érvényesül a zamata.

9. Ascolana del Piceno

Ez az olasz, zöld, kerek, nagyszemű olajbogyó azért híres és kedvelt, mert nagyon finom fogásokat készítenek belőle. Van citrommal, édesköménnyel ízesített sózott fajta, és létezik egy parmezános, bundás rántott bogyó, ami bizarrul hangzik, de isteni: citromhéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel pácolják, majd parmezános-prézlis bundában kirántják.

10. Alfonso

Az alfonso fajtát Dél-Amerikában, Chilében termesztik, csodás, élénk lila színe van, sós, savanyú íze húsokhoz, sonkákhoz és szalámikhoz illik. Ez a fajta nem érzékeny, így vegyszerek nélkül is könnyen termeszthető.

AMI MÉG ÉRDEKELHET