A világ legfurcsább növényei

A büdöstől a 150 évig nem virágzóig. De vajon kik ők?

Fotó: Shutterstock

A természet sok mindenre megtanít, ezek egyike a türelem. Az egyik legbüdősebb növény például csak 10-20 évente egyszer virágzik, akkor is egyetlen napig. A másik, az ananász rokona pedig mindössze 150 év után virágzik, majd meg is hal. Ugye, hogy egyből máshogy számoljuk az időt, ha megismertük őket?

Reflézia, az élősködő óriásvirág (Borneó, Szumátra)

Fotó: Shutterstock

Egy növény, melynek nincsen sem szára, sem gyökere, sem levele, így más növényeken élősködve jut tápanyaghoz. A virágot Szingapúr alapítójáról, Sir Stamford Rafflesről nevezték el. A raflézia, azaz az óriás bűzvirág tíz hónap alatt fejlődik focilabda méretűre (általában egy fa törzsén). Hatalmas szirmai néhány óra alatt kinyílnak, a virág kb. 15 kilogrammos és olyan nagy a kelyhe, hogy 20-30 liter víz is elfér benne. A büdös növény azért rekorder, mert egy egész növénynemzetség névadója, másrészt olyan óriásvirág, amelynek nincs is más része, csak virága.

Óriáslevelű tündérrózsa (Brazília)

Fotó: Shutterstock

Az amazonasi óriás tündérrózsa ma már természetesen nemcsak Dél-Amerikában lelhető fel, de Brazíliában őshonos. A tündérrózsa levele 2-3 méter átmérőjű, akár 50-60 kilót is elbír, ám a virága ezzel szemben „csak" 30 centiméteres. Virágzása igen nagy kuriózumnak számít, legyen az tavon, folyón vagy botanikus kertben, hiszen a csodálatos látványosság mindössze 1-2 napig tart.

A legbüdösebb virág: titánbuzogány (Szumátra)

Fotó: Shutterstock

A Szumátrán őshonos, ritkaságából adódóan veszélyeztetett és védett, rothadó szagot árasztó virág 10-20 évente egyszer hoz virágot, és csak egy napig gyönyörködhetünk a hatalmas kehelyben, mert gyorsan elvirágzik, és átalakul. A titánbuzogányt magyarul óriáskontyvirágnak is nevezik, latinul titan arum. Egy olasz tudós, Odoardo Beccari Szumátra szigetén fedezte fel a növényt 1878-ban, majd szerte a világon ültettek "utódokat" a gumójából, így ma már néhány botanikus kert üvegházában is találkozhatunk vele. A buroklevéllel körülvett torzsavirágzat magassága több mint két méter, az eddigi rekorder egy 2,94 méter magas virág volt 2005-ben a stuttgarti Wilhelma botanikus kertben.

A leggyorsabban növő lágyszárú, a bambusz (Kína)

Fotó: Shutterstock

A Kínában honos óriás bambusznád szerencsére nagyon gyorsan nő, a kínaiak pedig millió módon fel is használják ezt a szapora növényt. A leglágyabb, zsengébb részeit megeszik, a többiből textilt, bútort, papírt, ruhát gyártanak. Ez a lágyszárú növény naponta 120 centimétert nőhet, tehát a kikeléstől számítva 60 nap alatt nagyjából el is éri a maximális magasságát, ami kb. 180 méter.

A leglassabban virágzó: havasi bromélia (Bolívia)

Fotó: Shutterstock

Az Andokban él ez a növény, amely méltán pályázhat a leglassabban virágzó címre: az ananász rokonának számító bolíviai növény szára tíz méteresre is megnőhet. Virága három méteres, mely röpke 150 év után elvirágzik és a növény el is pusztul.

Kopi luwak, a legdrágább (Indonézia)

Fotó: Shutterstock

Egy növény, amely kicsit kakukktojás, mivel már „feldolgozott" formájában mérik aranyárban. A kopi luwak kávé a cibetmacska által félig megemésztett kávészemekből készül Indonéziában, és nagyon értékes, ritka élelmiszer. Épp csak a finom kávé fogyasztása alatt nem szabad arra gondolni, hogy miből is készült. Egy csésze lefőzött kopi luwak kávé nagyjából 50 dollár, egy kilogramm ebből az indonéz kávéból 1300-1400 dollárért kapható. Egész Délkelet-Ázsiában hozzájuthatunk a bizarr italhoz, de Malajziában szinte biztosan megkóstolhatjuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET