Ilyen lesz a leghosszabb repülőút New Yorkból Sydney-be

19 óra 16 perces repülés átszállás és jetlag nélkül? Igen, lehetséges!

Fotó: Unsplash
A járatot egyelőre tesztelik, a közel 20 órás út utasokra és a személyzetre tett élettani hatásait is elemzik, hiszen igyekeznek a lehető legkényelmesebbé tenni a repülést és minimálisra csökkenteni a jetlag érzését.

A Quantas Airways, Ausztrália nemzeti légitársasága úgy döntött, szeretné megdönteni a Singapore Airlines 19 órás, Newark és Szingapúr közötti repülési rekordját. Az ausztrálok Project Sunrise néven kétféle 19 és félórás repülőutat terveznek, az egyik London és Sydney között jár majd, a másik New York és Sydney között. Utóbbit útvonal tesztrepülésén vett rész a Business Insider egyik újságírója, aki később beszámolt személyes tapasztalatairól.

Fotó: Unsplash

Idén készültek az első tesztek, amely során az utasok New Yorkból szálltak Sydney-be egy Boeing 787-9 Dreamliner fedélzetén – ennek a gépnek elég nagy az üzemanyagtartálya ahhoz, hogy ne kelljen megállni tankolni útközben. (A New York-Sydney úthoz egyelőre át kell szállni Los Angelesben.) 2023-ban szeretné a Quantas bevezetni az új, menetrend szerinti extra hosszú járatait, de a tervek szerint akkor már Airbus A350-1000-es géppel repülhetnek majd az utasok.

A tesztrepülésen összesen 50 ember volt a fedélzeten, 40 utas és 10 fős személyzet, ebből összesen 4 pilóta volt, hiszen ilyen hosszú úton csak váltásban vezethetik a gépet kettesével. És itt térjünk is ki a pilóták biometriai ellenőrzésére: ők 4 óránként vizeletvizsgálaton esnek át, hogy megfigyeljék, mikor mennyi melatonint (az alvási ciklust irányító hormon) termel a szervezetük. Ezen felül folyamatosan van rajtuk EEG-szenzor, amellyel az agyi aktivitást, éberséget vizsgálják. A pilóták részére a repülőn van egy kis kabin, ahol aludhatnak 2 műszak között.

Az utasok melatonin-szintjét viszont a légitársaság apró cselekkel befolyásolja: felszállás után egyből átállnak a sydey-i időre, mindent eszerint időzítenek, az ételek felszolgálását, a fogások összetételét és persze a belső világítás erejét. Amikor ébren akarják még tartani az utasokat (ezt ők sleep schedule-nek nevezik, magyarul alvásütemezés), nem szolgálnak fel alkoholt, átmozgatják őket egy kis tornával és erős világítást használnak akkor is, ha kint már rég koromsötét van. Így végül hajnali 3-kor (New York-i idő szerint) kezdik el az esti rutint: a vacsorához felszolgálnak bort, hangulatvilágítást kapcsolnak, a business class üléseire vékony matracokat tesznek, hogy az utasok kényelmesen nyugovóra térhessenek.

Így az utasok 8 óra alvás után úgy érkeznek meg az ausztrál városba, mintha nem repültek volna át 15 (!) időzónát.

Az utasok és a pilóták is jól érzik magukat érkezéskor, nem kínozza őket a jetlag, ami a hosszú repülőutak legnagyobb hátulütője. A New York-Sydney tesztút 19 óra 16 percig tartott, a London-Sydney pedig 19 óra 19 percig. A következő videóban pontosan látszik, hogy a Quantas nem viccel – minden adott a kényelmes, hosszú utazáshoz.

19 óra 16 perces út átszállás és jetlag nélkül:

www.facebook.com

What It's Like To Test The World's Longest Flight


AMI MÉG ÉRDEKELHET