A világ legjobb zipline-jai 2.

A legszebb és a még szebb.

Fotó: Shutterstock

Miután megismerkedtünk a leggyorsabbal, a legmeredekebbel és a leghosszabbal, következzen az öt legszuperebb drótköteles átcsúszó 2. része: a legszebb és a még szebb, Szlovénia és Horvátország.

Szépséges és családias: Zipline Dolinka, Szlovénia

www.youtube.com

Zipline Dolinka Bled

A Dolinka folyó völgyében 2018-ban épült meg a pályarendszer, amely nemcsak felhőtlen kikapcsolódást nyújt, de a történetével is inspirál. A Dolinkát ugyanis elszánt környezetvédő helyiek mentették meg egy nagyberuházástól, hogy most védett területként biztosíthassa a flóra, a fauna és az itt élők nyugodt jövőjét. A lelkes kis helyi csapat pedig ezen felbuzdulva egy nagyon természetközeli, emberléptékű zipline-t hívott életre: összesen hét kötélpálya hatszor keresztezi a türkizkéken rohanó Dolinkát, az átszállások között védett erdőn-mezőn sétálhatunk, így az élmény összetettebb és tovább is tart. És bár a Bled melletti környezet önmagában is elvarázsol nyugodt szépségével, ha ez nem lenne elég, a drótkötélről megcsodálhatjuk az ország legmagasabb csúcsút, a Triglavot, a csúszás után pedig érdemes körbesétálni a Bledi-tavat.

Gyerekek 12 éves kortól egyedül csúszhatnak, 6–12 éves kor között pedig guide-dal.

Hossz: 4 km, azaz 7 x 250–400 m
Időtartam: 2,5 óra
Ár: 69 EUR

Megfizethetetlen látvány: Cetina Canyon Zipline, Horvátország

www.youtube.com

Cetina Zip Lining

A Cetina-folyó a Splithez közeli Omišnál ömlik a tengerbe, és a szurdok, amelyet Omiš fölött létrehozott, kihagyhatatlan horvát természeti érték. A zipline-t pedig pontosan itt építették ki, a folyó utolsó, világítóan kék kanyarulatai fölött, az omiši sziklák mellett, 150 méterrel a föld fölött.

Összesen nyolc drótkötélpálya visz le a szurdok fölötti erdőből indulva, a leghosszabb út hétszáz méteres, összesen pedig bő két kilométert csúszhatunk, akár tandemben is.

A látvány lélegzetelállító, de nemcsak a táj szépsége, hanem az adrenalinnövelő indulás miatt is: egy csúszás a szakadék fölött, elképesztő magasságban – minden tériszonyosnak szuper edzés, hogy azután egy egyszerű kilátótól már ne féljen.

A garantált kikapcsolódást nyújtó programon gyerekek 7 éves kortól vehetnek részt, a vezető döntése szerint tandemben vagy önállóan.

Hossz: 2,1 km
Átlagsebesség: 65 km/h
Időtartam: 3 óra
Ár: 400 kn (~53 EUR)

AMI MÉG ÉRDEKELHET