A nyár sztárja: a cukkini

Fokhagymával, sajttal, kaporral... Vagy csak magában?

Fotó: 123RF

Sokoldalú felhasználhatóságát tekintve a zöldségek közül kiemelkedik a cukkini, amely lehet sötét- vagy világoszöld, sárga, sőt akár csíkos is. Elkészíthetjük párolva, főzve és sütve is – mindenféle változatban finom csemege.

A cukkini egy közép-amerikai tökfajta európai leszármazottja, melyet a 19. század végén Olaszországban nemesítettek ki. Innen először a Földközi-tenger tájékán terjedt el, majd meghódította Franciaországot, és a francia konyhaművészetnek köszönhetően aztán az egész világot. A kerti sütögetés ma már elképzelhetetlen nélküle.

Nemcsak finom, hanem egészséges is!

A cukkini sok ásványi anyagot (kálium, réz, mangán, foszfor, cink, magnézium, kalcium) és vitamint (A, B1, B2, B6, B9) tartalmaz, nagyon gazdag rostban és folsavban. A benne található Béta-karotin és C-vitamin által védi az érfalat, valamint csökkenti a csont-ízületi és reumatikus gyulladások kockázatát.

Milyen fűszerek illenek hozzá?

www.instagram.com

A cukkini íze meglehetősen semleges, ezért fontos a megfelelő fűszerezés – ami persze az étel típusától is függ, hiszen másféle módon ízesítünk egy főzeléket, mint egy édes desszertet.

A fokhagymát felhasználhatjuk bármilyen sós receptben, mint például a rakott- és töltött cukkini, vagy a fokhagymás rántott cukkini. Remekül illik a cukkinis ételekhez a kapor is, a cukkinifőzeléknek nagyon finom ízt kölcsönöz. Kellemesen kiegyensúlyozza a cukkini ízét a bazsalikom – bármilyen salátához adhatjuk, amit köretként is kínálhatunk. Szintén jól passzol hozzá az oregánó, de használhatunk rozmaringot is friss és szárított formában egyaránt.

A mediterrán fűszerkeverékek – például a toszkánai vagy a provanszál – sokféle fűszerből állnak, amelyek a cukkinis ételeket egy egészen különleges íz- és illatdimenzióba emelik. Bár a sajtok nem tartoznak a hagyományos fűszerek közé, de például a parmezánt karakteres íze miatt gyakran felhasználják cukkinis ételek készítéséhez.

Grillezett fűszeres cukkini

Fotó: 123RF

A fűszeres cukkini lehet előétel, vagy akár köret is. Grillezés előtt érdemes bepácolni, hogy jobban átvegye a fűszerek zamatát. Egy kis tálba olajat öntünk, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, a frissen facsart citromlevet, sót, Cayenne-borsot és bármilyen zöldfűszert. A cukkinit megmossuk, egyforma szeletekre vágjuk, melyeknek mindkét oldalát bekenjük az olajos fűszerkeverékkel. Forró grillrácsra tesszük, és öt perc alatt, többszöri forgatással készre sütjük. Joghurtos mártással kínáljuk.

Sajtos töltött cukkini

Fotó: 123RF

A cukkinit félbevágjuk, a paradicsomot felszeleteljük és megsózzuk. A puha vajat összekeverjük a fokhagymás sóval, hagymával, fűszerkeverékkel és borssal. A cukkini tetejét megkenjük a fűszeres vajjal, megszórjuk reszelt sajttal és ráteszünk néhány szelet paradicsomot. Ismét megszórjuk reszelt sajttal. A kenyérmorzsát összekeverjük a fűszeres vajjal, rászórjuk az elkészített cukkinire, majd előmelegített sütőben megsütjük. Tálaláskor frissen aprított bazsalikommal díszítjük.

Cukkinis csokikalács

Fotó: 123RF

A csokikalácshoz lisztet, kakaót, sütőport és sót keverünk össze. Hozzáadjuk a reszelt csokit, a cukkinit és egy kis darált mandulát. Az olívaolajat, vajat, cukrot és vaníliás cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, végül összekeverjük a cukkinis masszával és egy kevés tejföllel. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 160 fokon készre sütjük. Közben a hideg bodzaszörpben elkeverjük a zselatint és felforraljuk, a tejszínt pedig habbá verjük. A langyos bodzaszörpöt a mascarponéval összekeverjük, és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. Az így elkészített habot a kihűlt kalácsra halmozzuk, végül megszórjuk darált mandulával.

AMI MÉG ÉRDEKELHET