A síelés vége. Ennyi volt?

Amit megszoktunk a sípályákon, hamarosan eltűnik. Ideje átnyergelni kerékpárra?

Fotó: Shutterstock

Persze, fog még havazni. Van, ahol meg is marad - egy darabig. De a síelés, amibe 30-40 éve beleszoktunk, a múlté. Lassan eltűnnek majd az alacsonyan fekvő síterepek, és átadják a helyüket az egyéb szabadidős sportoknak. Nem évtizedek múlva, hanem most.

Asíelőket, és még inkább a síterepeket közvetlenül érinti a hókérdés. Nem a távoli jövőben, hanem az idei, a következő, és az összes többi szezonban, amikor szeretnénk felcsatolni.

Minden tanulmány egybehangzóan állítja, hogy a szezonok egyre rövidebbek lesznek: 1970 óta a svájci síterepek például már csak 12 nappal később tudnak kinyitni, és 25 nappal korábban fejezik be az évet. Az Egyesült Államokban a ’80-as évek eleje óta 34 nappal rövidült meg a szezon. Ráadásul már most is vannak terepek, ahol a hó 80%-a nem természetesen kerül oda, a híres kitzbüheli versenyeket újabban helikopterrel szállított hó teszi lehetővé.

Fotó: Shutterstock

Bringázni se rossz...

A legoptimistább modellek szerint az Alpok gleccserei 2050-re elveszítik a jég felét, így az 1700 méter alatti sípályák – ahova az alpesi lejtők 70%-a tartozik – egy-két évtized alatt ellehetetlenülnek, a decemberi szezonkezdés és a téli olimpiák teljes mértékben a hóágyúktól függenek majd.

Persze vannak izgalmas tervek a felhőkészítéstől a modernebb hóágyúkon át a magaslati pályákig, de a szakemberek úgy látják: a fizikát végül nem lehet legyőzni. Aki vitába szállna ezen állásponttal, keresse az Amerikai Geofizikai Uniót, a svájci Műszaki Egyetemet (ETH), az Európai Földtudományi Uniót vagy épp a Lausanne-i Egyetem Földrajzi és Fenntarthatósági Intézetét.

AMI MÉG ÉRDEKELHET