A világ leghosszabb vasútvonala – 3. rész

Kérjük, fejezzék be a beszállást! A Transzszibériai Expressz azonnal indul.

Fotó: Shutterstock

A Transzszibériai vasutat bemutató cikksorozatunk első és második részében Moszkvából Nyizsnyij Novgorodon, Jekatyerinburgon és Irkutszkon át egészen a Bajkál-tóig jutottunk el. Mielőtt azonban a 16 időzónán áthaladó és 9288 kilométert megtevő vonatunk megérkezne a célállomásra, Vlagyivosztokba, utazásunkat érdemes néhány napra megszakítani, hogy felfedezzük Burjátföldet és az Amúr-parti Habarovszkot.

Ulan-Ude

Fotó: Shutterstock

A vonat a Szelenga folyó hatalmas völgyében és a kelet-szibériai sztyeppék vad magányában folytatja útját Ulan-Udéba, a Burját Köztársaság fővárosába, amely a buddhizmus oroszországi központja is egyben. A Moszkvától 5640 kilométerre található város a Transzszibériai vasútvonal fontos csomópontja: innen indul egyik leágazása, a Transzmongol vasútvonal, amelyen Ulánbátoron keresztül eljuthatunk Pekingbe. Ulan-Udét 1666-ban erődként alapították az orosz kozákok, később azonban fontos kereskedelmi központ lett. Jellegzetes burját építészet és kultúra, valamint izgalmas helyi gasztronómia várja az ide látogató turistákat. Az egykori kereskedőváros ma is gyönyörű, sok jól fotózható látnivalóval. Kötelező megálló a Lenin-fejszobor – ez a legnagyobb a világon!

Habarovszk

Fotó: Shutterstock

A soknemzetiségű Amur-parti város Moszkvától vasúton 8523, Vlagyivosztoktól „csak” 766 kilométerre fekszik, a kínai határtól pedig mindössze néhány kilométerre. Habarovszkot eredetileg katonai támaszpontnak építették 1858-ban, ám a Transzszibériai vasút átadását követően gyors fejlődésnek indult. A Távol-Kelet egyik legvarázslatosabb városát oroszok, tatárok, koreaiak és kínaiak lakják – ez a sokszínűség köszön vissza a város építészetében és kulturális életében is. A várost egy távol-keleti felfedezőről, Jerofej Pavlovics Habarovról nevezték el, akinek egy emlékművet is állítottak, amely turistalátványosság, akárcsak az Amurszkij bulvár, ahol hangulatos kávéházak, éttermek és üzletek sorakoznak. Ha pedig inkább természetközeli élményekre vágyunk, az Amur-sziklákon tehetünk egy sétát, ahonnan csodálatos panoráma nyílik, vagy az Amuron sétahajókázhatunk a kínai határig.

Vlagyivosztok

www.youtube.com

REMOTE BEACH CAMPING on NORTH KOREA BORDER | Vladivostok, Russia

A Transzszibériai vasútvonal célállomása, utazásunk végén a 9288 km jelzésű kilométerkőnél mindenképpen készítsünk egy szelfit! A város neve sokatmondó, orosz jelentése: urald a Keletet. Vlagyivosztokot 1860-ban alapították Oroszország délkeleti határának védelmére. Ebbéli szerepe változatlanul megmaradt, ma ugyanis a csendes-óceáni orosz hadiflotta bázisa. Hadászati jelentősége miatt a Szovjetunió időszakában zárt város volt, az 1990-es évek elejéig külföldiek be sem tehették ide a lábukat. Napjainkban Oroszország távol-keleti részének legszebb városa, és meglepően európai hangulatú.

Vlagyivosztok fő látnivalói a városközpontban található Szvetlanszkaja utca, a Tengeralattjáró Múzeum, a II. Miklós cár tiszteletére épített diadalív és persze a kecses hidak, amelyekről gyönyörű kilátás nyílik a városra. A legismertebb a kétezer rubeles bankjegyet is díszítő Zolotoj híd (Arany híd), amely az Orosz-szigettel köti össze Vlagyivosztokot. A szigeten található a Primorsky akvárium, amely a világ harmadik legnagyobb ócenáriuma. Az épület bal oldali szárnyában egy 70 méteres víz alatti alagútban csodálhatjuk meg a tengeri élőlényeket, a jobb oldali szárnyban pedig egy delfinárium található vízi arénával és egy 800 férőhelyes kilátóval.

AMI MÉG ÉRDEKELHET